Familien til bortført nordmann i sjokk

Se overvåkningsvideo som viser øyeblikket der nordmannen blir tatt til fange.

Familien til Kjartan Sekkingstad, som ble bortført på Filippinene natt til tirsdag, sier de er i sjokk. 56-åringen forsikret dem om at han bodde på et trygt og fredelig sted.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han sa alltid til meg at det ikke var noe å bekymre seg for der, forteller broren Odd Kåre Sekkingstad til VG. I likhet med resten av familien på Sotra er han naturlig nok sterkt preget av det som har skjedd.

Broren driver en hummerpark der den bortførte 56-åringen pleide å jobbe når han var på besøk hjemme i Norge.

– Helt uvirkelig

56 år gamle Kjartan Sekkingstad har bodd i utlandet i mange år, de siste årene på Filippinene hvor han var daglig leder ved feriestedet Oceanview på øya Samal. Natt til tirsdag slo elleve væpnede menn til mot Oceanview og bortførte nordmannen og tre andre personer: To canadiske menn og en filippinsk kvinne.

– Dette er helt uvirkelig, og hele familien er nærmest i sjokk. Jeg håper han kommer hjem til jul igjen, sier fetteren Idar Kåre Sekkingstad.

Familien, som får kontinuerlig bistand fra Utenriksdepartementet, ba tirsdag om «ro i denne vanskelige situasjonen som har oppstått».

Siste: Gislene er tatt med til fjellområde

– Ikke tilfeldig

En overvåkingsvideo viser at flere væpnede personer eskorterer de fire bortførte personene over en landgang.

Den regionale politisjefen Samuel Gadingan bekreftet tirsdag overfor NTB at Sekkingstad er blant de fire bortførte. Kaptein Alberto Caber i det filippinske forsvaret tror utlendingene var målet for aksjonen.

– Det var ikke tilfeldig at de ble tatt, sa han kort tid etter at de første meldingene om bortføringen kom.

Les også: Bekrefter bortføring av nordmann på Filippinene

Fant lapp fra væpnet gruppe

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for bortføringen, men en lapp funnet i nærheten av Oceanview knyttes til kommunistgeriljaen NPA, Folkets nye hær. På lappen står det «Frihet for vår kommandant».

I 2001 ble det startet forhandlinger mellom NPA, som er den væpnede grenen av landets kommunistparti, og den filippinske regjeringen. Disse forhandlingene har delvis funnet sted i Norge og har blant annet fått støtte fra den norske regjeringen.

Det lokale politiet har opprettet en egen gruppe som ene og alene skal etterforske bortføringen. Flere fartøy og helikoptre søkte tirsdag etter kidnapperne.

Her hjemme satte UD tirsdag morgen krisestab etter rapporter om kidnappingen.

– Vi har hatt telefonkonferanse med ambassaden i Manila. Vi jobber på spreng med denne saken, opplyste pressevakt Veslemøy Lothe Salvesen i UD til NTB.

Personvernpolicy