Ungarn lot flyktninger slippe inn i landet

En mann holder et barn om bord på et tog på grensestasjonen Tovarnik øst i Kroatia.
En mann holder et barn om bord på et tog på grensestasjonen Tovarnik øst i Kroatia. Foto: Antonio Bronic / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 3.000 flyktninger har sluppet inn i Ungarn fra nabolandet Kroatia, til tross for at ungarske myndigheter har lovet å holde dem ute.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis av flyktninger og migranter ankom grensen mellom de to landene med buss fredag ettermiddag. Senere kom over 1.000 med toget.

På grensen ventet hundrevis av politifolk og soldater, i tillegg til to Humvee-kjøretøy væpnet med maskingevær. Men politiet foretok seg ikke noe for å stanse flyktningene, som ble tatt om bord i nye busser på ungarsk side.

En ungarsk polititalsmann sier migrantene er tatt til mottakssentre i Szentgotthard og Vamosszabadi, begge steder nær grensen til Østerrike.

Les også: Regjeringen bevilger 227 millioner ekstra til flyktningkrisen - beløpet blir latterliggjort

Beskyldninger

Ungarn ønsket ikke å koordinere transporten av flyktningene med Kroatia, som beskyldes for å oppfordre til kriminelle handlinger.

– I stedet for å hjelpe mennesker, oppfordrer Kroatia masser av mennesker til å begå straffbare handlinger, sier Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Østerrike sier på sin side at de ikke har koordinert håndteringen med Ungarn, og at de ikke vil ta imot flyktninger som ikke søker asyl i landet.

– Det juridiske rammeverket åpner for muligheten til å sende migrantene tilbake, å nekte innreise eller å tillate innreise, sier en talsmann for landets innenriksdepartement.

Les også: Regjeringen bevilger 227 millioner ekstra til flyktningkrisen - beløpet blir latterliggjort

Kapasiteten sprengt

Kroatia har de siste to døgnene mottatt 17.000 flyktninger og migranter. Landets kapasitet er nå sprengt, sier landets statsminister Zoran Milanovic.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kroatia kan ikke akseptere denne byrden lengre. Vi kan ikke kontrollere tilstrømmingen av flyktninger, sier Milanovic.

– Det er på tide at vi håndterer flyktningproblemet annerledes. En plan B er å ikke registrere eller bosette flyktningene. De vil få mat, vann og medisinsk hjelp, og så kan de dra videre. Vi har hjerte, men vi har også hjerne, legger statsministeren til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Ungarn stengte grensen, var Kroatia villig til å hjelpe flyktningene, men Milanovic understreket onsdag at dersom antallet kom over 8.000, ville landets kapasitet bli sprengt.

Les mer: Geldof mener Norge kan gjøre mer for Syria-flyktningene

Opprørspoliti

Kroatia vurderer å droppe å registrere og bosette flyktninger og migranter som kommer til landet. Men de vil fortsatt hjelpe dem på ferden nordover i Europa. I praksis vil det i første omgang si til Ungarn og det lille nabolandet Slovenia, som grenser mot Italia og Østerrike.

Fredag ble 200 flyktninger møtt av opprørspoliti da de forsøkte å krysse en bru over Sutla-elven, som utgjør grensen mellom de to landene. I forkant hadde slovenske aktivister krysset broen motsatt vei for å fortelle flyktningene at de var velkomne.

Statsminister Miro Cerar sier at landet vurderer en å opprette en «korridor» slik at flyktningene kan reise gjennom landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom trykket blir for stort, vil vi diskutere mulige korridorer med de landene det gjelder. Vi er i kontakt med nabolandene våre, sier han.

Pengestans

Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel uttalte fredag at land som ikke deler europeiske verdier som empati og solidaritet, ikke kan forvente å motta penger fra EU.

En lignende trussel kom tidligere i uken fra landets innenriksminister Thomas de Maizière.