14-åring bygde klokke – ble arrestert på skolen

Engelsklærer trodde Ahmeds hjemmelagde klokke var en bombe. Se video!

Den 14 år gamle Texas-gutten Ahmad Mohamed ble pågrepet etter at han tok en digital klokke han hadde bygget selv med på skolen for å vise lærerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mohamed er elev ved MacArthur High School i Irving, Texas. Mandag ble han arrestert, påsatt håndjern og brakt med til lokalt politi for avhør, etter at han tok med seg en hjemmelaget klokke på skolen, melder regionalavisen Dallas Morning News.

Mohamed begynte som elev for få uker siden. En av hobbyene hans er å bygge elektroniske innretninger, melder Washington Post. Nå ville han vise de nye lærerne noe han hadde laget. Søndag kveld satte han sammen en hjemmelaget digital klokke, og viste den stolt frem til læreren i ingeniørfag dagen etter. Læreren virket bekymret.

– ‘Det var fint, men jeg vil råde deg til ikke å vise den frem til andre lærere’, skal han ha sagt ifølge Mohamed.

Under engelskundervisning gikk klokkealarmen av, noe som irriterte læreren. Da han tok den med opp til henne etter timen sa hun at «det ser ut som en bombe», ifølge Mohamed.

– ‘Det ser ikke ut som en bombe for meg’, sa jeg til henne, sier gutten til Dallas Morning News.

Påsatt håndjern

Engelsklæreren beslagla klokken, og Mohamed ble tatt ut av undervisningen av rektor senere samme dag.

– De tok meg med til et rom med fem politifolk, der de avhørte meg og ransaket tingene mine. De beslagla nettbrettet mitt og det jeg hadde bygget, sier gutten til avisen.

– ‘Så du forsøkte å bygge en bombe?’, spurte de. Jeg svarte at ‘nei, jeg forsøkte å bygge en klokke’.

– ‘Det ser ut som en filmbombe for meg’, skal en av politifolkene ha sagt ifølge 14-åringen.

Gutten ble påsatt håndjern og brakt til det lokale politihovedkvarteret, der de tok fingeravtrykkene hans. Han fikk ifølge eget utsagn beskjed om at han ikke kunne få snakke med foreldrene sine før avhøret var over. Under avhøret skal politiet ha spurt om etternavnet hans gjentatte ganger. Guttens far er opprinnelig fra Sudan.

Politiet: – Var lite imøtekommende

Talsperson for undervisningsmyndighetene i området, Lesley Weaver bekrefter overfor den lokale tv-stasjonen NBC-DFW at en elev ble pågrepet på skolens område. I en kort uttalelse heter det blant annet:

«Vi ber alltid elever og ansatte om å rapportere om mistenkelige gjenstander og/eller mistenkelig adferd. Om noe er utenom det vanlige bør informasjonen bringes videre til overordnede og/eller politiet, så det kan behandles umiddelbart.»

Politimannen James McLellan sier til tv-kanalen at guttens fremstilling av avhøret er mangelfull:

– Mange av disse detaljene som familien og gutten har gitt til dere ble ikke delt med oss mandag. Han var betydelig mindre imøtekommende, sier McLellan.

Guttens far, Mohamed Elhassan Mohamed, forteller til NBC-DFW at han kjørte gutten til skolen mandag, og oppfordret ham til å vise frem sitt teknologiske talent.

– Vi er i smeltedigelen. Vi er i det beste landet. Det er viktig at vi ikke lar disse problemene hindre oss, som muslimer, kristne, jøder eller hva man enn er.

Episoden har skapt sterke reaksjoner på sosiale medier. Organisasjonen Council on American-Islamic Relations har varslet at den vil se nærmere på saken.

Personvernpolicy