Nærmere 90 omkom i kranvelt i moské i Mekka

Se video.

Minst 87 mennesker mistet livet da en kran veltet og knuste deler av taket i Stormoskeen i Mekka i Saudi-Arabia, opplyser myndighetene i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftig vind og regnskyll var trolig årsaken til at en massiv kran veltet og knuste deler av taket i Stormoskeen i Mekka i Saudi-Arabia. Minst 87 mennesker omkom i ulykken.

I tillegg til de mange omkomne, ble 184 mennesker skadd i ulykken fredag kveld, melder det saudiarabiske sivilforsvaret.

Stormoskeen, eller Masjid al-Haram-moskeen, er verdens største moské. En talsmann for moskeen sier kranen mest sannsynlig veltet på grunn av sterke vindkast. Det har vært sterk storm i det vestlige Saudi-Arabia de siste dagene, og det regnet kraftig i Mekka da ulykken skjedde.

Fullt av folk

Den store kranen har knust deler av taket og ligger delvis inne i moskeen. Ulykken førte til store skader på den hellige bygningen, og TV-bilder og bilder på sosiale medier viser mennesker i blodige klær som prøver å hjelpe skadde og flytte døde ut av bygningen.

En reporter fra TV-selskapet Al Jazeera sier det var fullt av folk inne i moskeen da ulykken skjedde selv om fredagsbønnen ikke hadde begynt ennå.

Senere denne måneden ventes over to millioner muslimer å delta i hajj, den viktige pilegrimsferden til Mekka og Medina.

Byggearbeider

Øyenvitnet Abdel Aziz Naqoor, som jobber som bygningsarbeider på moskeen, forteller at han først så kranen bevege på seg etter noen voldsomme vindkast. Så veltet den.

Han sier til nyhetsbyrået AFP at kranen først traff en innebygd gangbro før den deiset inn i moskeen.

– Hadde den ikke gjort det, hadde antall skadde og døde vært enda høyere, sier han.

Det pågår for tiden omfattende byggearbeider på moskeområdet for å kunne ta imot flere mennesker. Planen er å utvide området rundt moskeen med 400.000 kvadratmeter, noe som vil gi plass til 2,2 millioner mennesker.

Myndighetene i Saudi-Arabia prøver å garantere sikkerheten for de mange pilegrimene som hvert år strømmer til landet. I fjor reduserte myndighetene blant annet av sikkerhetsgrunner antall pilegrimer som fikk adgang til moskeen.

Personvernpolicy