Nordmann tatt til fange av IS

<p>Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) skal være tatt til fange i Syria.</p>
Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) skal være tatt til fange i Syria.

Opprørsgruppen IS hevder å ha tatt nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) til fange i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad. Foto: Privat
Ole Johan Grimsgaard-Ofstad. Foto: Privat

– Dette er en alvorlig og komplisert sak. Målet for vår innsats er å få vår statsborger trygt hjem til Norge, sier statsminister Erna Solberg onsdag kveld.

En krisestab ledet av UD har jobbet med saken i lengre tid. I krisestaben har også politiet og Forsvaret deltatt.

Les også: Solberg: – Regjeringen har visst om kidnappingen siden januar

Løsepenger

Nyhetsbyrået AP melder onsdag kveld at opprørsgruppa IS hevder å ha tatt til fange en nordmann sammen med en kinesisk borger. Det står ikke når eller hvor de to ble tatt til fange.

Fakta om nordmann tatt til fange av IS

• Den norske statsborgeren Ole Johan Grimsgaard-Ofstad holdes fanget av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) i Syria.

• En kineser, som er identifisert som Fan Jinghui fra Beijing, er også tatt til fange.

• Kidnappingen skjedde trolig i slutten av januar i år.

• Nordmannen opplyste i januar via sosiale medier at han var kommet til den syriske byen Idlib.

• IS krever løsepenger for nordmannen og en kinesisk borger som også er tatt til fange.

• Opprørsgruppen har publisert bilder av de to fangene ikledd gule fangeklær.

• Statsminister Erna Solberg (H) har bekreftet at nordmannen er tatt til fange. Hun sier at Norge nekter å betale løsepenger.

• Siden den USA-ledede koalisjonen gikk til krig mot IS i 2014, har opprørsgruppa tatt en rekke vestlige personer til fange.

Mannen det dreier seg om er 48 år gamle Ole Johan Grimsgaard-Ofstad. I følge mannens egne opplysninger i sosiale medier dro han til Syria i januar.

IS skal kreve løsepenger for de to fangene. Opprørsgruppen skal også ha publisert bilder av de to ikledd gule fangeklær i sin nettavis Dabiq onsdag, hvor de skriver at de to er «til salgs».

– Til den det måtte gjelde

Ifølge Dagbladet skriver IS følgende beskjed sammen med bildene som er publisert: «Til den det måtte gjelde av korsfarere, hedninger og deres allierte, også de som er omtalt som menneskerettsorganisasjoner. Denne norske fangen ble forlatt av sin regjering, som ikke gjorde sitt ytterste for å kjøpe hans frihet. De som vil betale løsepenger for hans løslatelse og overføring kan kontakte følgende nummer».

Terrorforsker Lars Gule sier til VG at han ikke kjenner til Grimsgaard-Ofstad, men at det han har skrevet på Facebook tyder på at han var svært opptatt av borgerkrigen i Syria.

Både finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) har trukket seg fra kveldens NRK-sendte debatt fra Drammen. Ifølge VG skal det skyldes nyheten om at den norske borgeren er kidnappet. I debatten skulle de forsvare måten regjeringen har håndtert den pågående flyktningkrisen.

Les også: Erna Solberg: – Norge betaler ikke løse­pen­ger

Personvernpolicy