HDP-leder: Det hersker lynsjestemning i Tyrkia

Hundrevis av demonstranter forsøkte natt til onsdag å storme redaksjonslokalene til avisen Hurriyet i Istanbul, som de anklaget for å ha feilsitert president Recep Tayyip Erdogan.
Hundrevis av demonstranter forsøkte natt til onsdag å storme redaksjonslokalene til avisen Hurriyet i Istanbul, som de anklaget for å ha feilsitert president Recep Tayyip Erdogan. Foto: Stringer/turkey / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hersker nå en lynsjestemning i Tyrkia, hevder lederen for det prokurdiske partiet HDP, som anklager regjeringen for å stå bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De siste to dagene har det vært over 400 angrep mot kurdiske mål. Vi står overfor en lynsjekampanje, sier Selahattin Demirtas.

HDP-lederen anklager president Recep Tayyip Erdogan og statsminister Ahmet Davutoglu for å ha gitt ordre til angrepene og krever at de blir stilt til ansvar.

– Det er ikke vi i HDP som tok beslutningen om å starte og intensivere denne krigen. Den beslutningen ble tatt av presidenten og statsministeren. De ønsker borgerkrig og de siste to dagene har de øvd seg, sier Demirtas.

Umulig med nyvalg

HDP-lederen mener at det blir umulig å holde nyvalg i november.

HDP fikk over 13 prosent av stemmene og 80 representanter i nasjonalforsamlingen under valget i juni og bidro til å frata regjeringspartiet AKP flertallet.

Noen uker senere gjenopptok den tyrkiske regjeringshæren sine aksjoner mot militante opprørere i Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forhandlingene om en koalisjonsregjering har siden brutt sammen, og president Recep Tayyip Erdogan har utlyst nyvalg 1. november.

– Det er umulig å holde valg slik sikkerhetssituasjonen nå har blitt i de kurdiske områdene i sørøst, sier Demiras.

Les også: Uroen øker i Tyrkia etter blodig PKK-angrep

Opp i flammer

Over 30 regjeringssoldater er drept i PKK-angrep bare siden søndag, og regjeringen i Ankara har svart med å sende kampfly og spesialstyrker over grensa til Nord-Irak der PKK har sine baser.

PKK-angrepene har utløst sterke reaksjoner i Tyrkia, og nasjonalister strømmet tirsdag kveld ut i gatene og gikk til angre mot HDP-kontorer, mediebedrifter og kurdiskeide butikker og bedrifter i flere byer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kurdiskeide restauranter gikk opp i flammer og en rasende menneskemengde forsøkte for andre gang på kort tid å storme storavisen Hurriyet som de anklager for å ha feilsitert Erdogan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USA: – Tyrkia blir snart med i luftkrigen mot IS

Jagland fordømmer

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland advarer mot utviklingen og frykter at Tyrkia vil bli ytterligere destabilisert.

– Den siste tids hendelser i Tyrkia er svært bekymringsfulle. Jeg fordømmer på det sterkeste de dødelige angrepene mot tyrkiske sikkerhetsstyrker, heter det i en kunngjøring fra Jagland.

Han er også svært bekymret over nasjonalistenes hevnangrep mot kurdere og andre som anklages for å støtte kurdernes sak.

– Jeg er også alarmert over angrepene mot politiske partier og medier, noe som risikerer å destabilisere demokratiet. Jeg oppfordrer innstendig myndighetene til å gjøre alt de kan for å beskytte innbyggerne og det demokratiske liv i landet, heter det i kunngjøringen fra Jagland.

Les også: Savnet norsk kvinne i Tyrkia funnet av sønnen