Afrika-diplomat tar over Joshua French-saken

Joshua French under rettssaken der han ble dømt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland.
Joshua French under rettssaken der han ble dømt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland. Foto: John Bompengo / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arild Øyen har tatt over oppdraget med å få hjem drapsdømte Joshua French, som soner en livstidsdom i Kongo. Øyen har vært ambassadør i en rekke afrikanske land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Diplomaten vil ikke selv si noe om engasjementet, men Utenriksdepartementet bekrefter oppdraget overfor Dagbladet.

– Arild Øyen er engasjert av utenriksdepartementet for å bistå i oppfølgingen av konsulærsaken i DR Kongo, forteller Frode Overland Andersen og bruker forkortelsen på landets offisielle navn: Den demokratiske republikken Kongo.

Fra 2002 til 2008 var Øyen Norges ambassadør til flere afrikanske land. Da han var ambassadør i Angola, hadde han også ansvaret for Kongo. Han var også involvert i Moland og Frenchs sak i 2009, kort tid etter at de ble pågrepet. Nå har han altså fått det vanskelige oppdraget med å få French hjem til Norge.

Les også: French tilbake i fengsel

Dødsdom

French er norsk og britisk statsborger. Han og kameraten Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo i mai 2009, kort tid etter at sjåføren deres, Abedi Kasongo, ble drept. De to nektet straffskyld i saken, men en militær ankedomstol dømte dem året etter til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, væpnet ran og for å ha inngått et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for drapet på sjåføren

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I et håp om å bli overført til soning i Norge, lot de være å han anke dødsdommen. Det har så langt vist seg umulig å få til en slik soningsoverføring, og det er dette oppdraget Øyen nå tar over.

Les også: Joshua French innlagt på sykehus

Dømt for drap

I august 2013 ble Moland funnet død på cellen de to delte i militærfengselet Ndolo i hovedstaden Kinshasa. De lokale myndighetene fastslo først at han hadde tatt sitt eget liv, men ombestemte seg og tiltalte French for å ha drept kameraten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I februar i fjor ble Joshua French dømt til livsvarig fengsel for overlagt drap. Han er også beskyldt for rømningsforsøk etter at han en periode bodde alene i en bevoktet leilighet. Han flyttet til leiligheten fordi helsetilstanden hans var svært dårlig.

Les også: Eks-minister i Kongo: – Saken mot Moland og French ødela skog­sam­ar­beid

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En viss progresjon

Parallelt med innsatsen i offisielle kanaler, har Kari Hilde French jobbet utrettelig for å få sønnen sin hjem. Saken hans tas opp i internasjonale møter mellom Kongo, Norge og Storbritannia, men Kongo har et anstrengt forhold til begge de europeiske landene. Likevel mener Kari Hilde French det er fremdrift i saken.

– Det er en viss progresjon. Viktige myndighetspersoner ønsker nå en løsning på saken, sier hun til Dagbladet. Hun er veldig glad for at Øyen er utnevnt til ambassadør med spesialoppdrag å håndtere sønnens sak.

Les også: – Mors­hjer­tet gråter, og det lider bare mer og mer