Meny

Facebook-kampanje for å få flere flyktninger til Island:

12.000 islendinger ber regjeringen om å få hjelpe syriske flyktninger

Den islandske forfatteren Bryndís Björgvinsdóttir har startet en kampanje for å legge press på islandske myndigheter. Hun ber islendingene skrive til sosialministeren og si hva de er villige til å bidra med. Foto: Óli Gneisti / CC BY-SA 4.0 via Commons
Den islandske forfatteren Bryndís Björgvinsdóttir har startet en kampanje for å legge press på islandske myndigheter. Hun ber islendingene skrive til sosialministeren og si hva de er villige til å bidra med. Foto: Óli Gneisti / CC BY-SA 4.0 via Commons
Etter planen skulle Island ta imot 50 flyktninger fra Syria. En kampanje med stort engasjement har fått myndighetene til å åpne for at de kan ta imot flere.

Det er den islandske forfatteren Bryndís Björgvinsdóttir som står bak en Facebook-kampanje, der hun ber islendinger om å skrive til myndighetene for å si ifra om at de vil hjelpe flere syriske flyktninger.

Initiativet kom etter at regjeringen informerte om at de kun ville å ta imot 50 flyktninger fra Syria.

I løpet av ett døgn hadde 10.000 av Islands befolkning på rundt 320.000 meldt seg på kampanjen, melder The Telegraph . I skrivende stund har Facebook-siden «Kæra Eygló Harðar» 12.000 medlemmer, noe som tilsvarer cirka 3,7 prosent av befolkningen.

Les også: Folk er blitt enda mer positive til Syria-flyktninger

– Jeg betaler flybilletten til fem syrere

Forfatteren oppfordrer til å skrive til sosial- og boligminister Eygló Harðardóttir, og skriver følgende i sitt «brev» til politikeren:

«Kjære Eygló Harðardóttir. Jeg søker herved om oppholds- og arbeidstillatelse, sammen med identifikasjonsnummer og grunnleggende menneskerettigheter for fem syrere. Jeg kjenner en mann som kan huse dem og gi dem mat å spise, men jeg skal betale flyturen deres og introdusere dem for land og folk. Avisene skriver at islendinger kan tenke seg å motta 50 syrere, men med dette ville det være 55. Gratulerer, Bryndís» 

Les også: Egeland ber om 3 milliarder til Syria-flyktninger

Alenemor vil ta imot et syrisk barn

Mange har latt seg inspirere og skrevet lignende innlegg om hva de kan tilby av hjelp:

«Kjære Eygló. Jeg kan ofte passe barn og følge dem til barnehage, skole og alt de trenger. Jeg kan ta folk inn og gi dem mat og kan vise vennskap og varme. Jeg kan betale billetter for en liten familie ...», skriver Aslaug Hauksdottir.

En som heter Hrund Teits skriver: «Kjære Eygló. Jeg ønsker å gjøre mitt bidrag. Jeg kan for eksempel bruke min kompetanse som psykolog med traume-rådgivning, gi babyklær, leker, mat og tilby hjelp til å dekke andre behov».

En alenemor med en sønn på seks år, Hekla Stefansdottir, skriver ifølge The Telegraph at hun kan ta imot et barn. «Jeg er lærer og kan lære barnet å snakke, skrive og lese på islandske og venne seg til det islandske samfunnet. Vi har klær, en seng, leker og alt et barn trenger. Jeg vil selvfølgelig betale for flybilletten, skriver Stefansdottir ifølge avisa.

Les også: Ari Behn kaster seg inn i debatten om Syria-flyktninger

– En flyktning kan bli din nye bestevenn

Sosial- og boligminister Eygló Harðardóttir sier regjeringen vil se på mulighetene for å ta imot flere flyktninger fra Syria. Foto: Hörður Ásbjörnsson - norden.org / CC BY 2.5 via Commons
Sosial- og boligminister Eygló Harðardóttir sier regjeringen vil se på mulighetene for å ta imot flere flyktninger fra Syria. Foto: Hörður Ásbjörnsson - norden.org / CC BY 2.5 via Commons

På Facebook-siden understreker Björgvinsdóttir at flyktninger er menneskelige ressurser med erfaringer og ferdigheter.

«Flyktninger kan være fremtidige ektefeller, bestevenninner, fortrolige venner, trommeslager i bandet til barna våre, vår neste kollega, Miss Island i 2022 ...», skriver Björgvinsdóttir.

Forfatteren opplyser videre at målet med kampanjen er tredelt: Samle informasjon om hjelp som er tilgjengelig for flyktningene, skape press på myndighetene slik at de tar raske beslutninger som iverksettes umiddelbart og skape et forum for tanker og informasjon.

Ifølge statskanalen RUV har den islandske regjeringen nå åpnet for å vurdere å øke flyktningekvoten, skriver The Telegraph.

Sosialminister Eygló Harðardóttir opplyser til kanalen at hun vil undersøke de tilbudene som har kommet via Facebook-siden.

– Jeg har gjort det klart at jeg ikke ønsker å oppgi noe maksimum antall, men vi skal undersøke hver mulighet for å ønske flere flyktninger velkommen, sier hun ifølge avisa.

– Nordmenn vil være rause

– Det vi ser på Island er det samme vi ser i Norge; det er et enormt folkelig engasjement for å ville hjelpe flyktninger. Vi ser det i meningsmålinger, to av tre er nå positive til de 8000 vi skal motta fra Syria, det er en økning. Og samtidig så ser vi det i kampanjer på sosiale nettverk, for eksempel « Har du plass til en ekstra i hjemmet ditt?», der nesten 4000 er engasjert, sier kommunikasjonssjef Tuva Raanes Bogsnes i Flyktninghjelpen til ABC Nyheter. 

Hun viser også til Facebook-gruppen «Refugees welcome to Norway», som har over 28.000 medlemmer.

– Dette i seg selv er et signal om at nordmenn har forstått alvoret og den historiske tiden vi står i. Nordmenn ønsker å vise raushet i denne situasjonen. Det er noe vi er veldig glade for, fortsetter Raanes Bogsnes.

Hun forteller at Flyktninghjelpen daglig mottar henvendelser fra vanlige folk som vil bidra.

– De er berørt av det de har sett og orker ikke å sitte hjemme og ikke gjøre noe. Noen vil reise til Sør-Europa for å hjelpe til, noen bidra med klær her i Norge og mange vil gi økonomisk støtte. Alt dette er viktig, sier Raanes Bogsnes. 

– Spør asylmottaket hva de trenger

Hun forklarer at det er flere måter å bidra på, for eksempel gjennom sosiale nettverk, ved å gi økonomisk støtte til en organisasjon eller ved å ta kontakt med asylmottaket nærmest der man bor og høre om det er noe som trengs til de som bor der.

– Det kan like gjerne være å gi norskundervisning eller være en venn og vise noen rundt i samfunnet, som det å gi klær, penger og mat.

– Og så er det viktig at folk når de går til stemmeurnene, husker på å ha flyktningene med seg når de avgir stemme. Da må man stemme på et parti som ønsker å bidra for flyktninger både i nærområdene og her hjemme, sier Tuva Raanes Bogsnes i Flyktninghjelpen til ABC Nyheter.

Forrige uke startet flere restauranter i Oslo med utdeling av mat til nyankomne flyktninger som venter ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen.

Les mer: Kjendiskokk har laget flyktningdugnad

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus