Brende: – Vi må følge spillereglene i Arktis

Utenriksminister Børge Brende (H) startet søndag sitt besøk i Alaska med en tur til Earthquake Park like utenfor Anchorage for å kunne ta de storslåtte omgivelsene nærmere i øyesyn. Han deltar søndag og mandag på en internasjonal konferanse i Anchorage om samarbeid i Arktis og klimaendringer i nord. USAs president Barack Obama holder mandag en tale på konferansen.
Utenriksminister Børge Brende (H) startet søndag sitt besøk i Alaska med en tur til Earthquake Park like utenfor Anchorage for å kunne ta de storslåtte omgivelsene nærmere i øyesyn. Han deltar søndag og mandag på en internasjonal konferanse i Anchorage om samarbeid i Arktis og klimaendringer i nord. USAs president Barack Obama holder mandag en tale på konferansen. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

Det økte konfliktnivået i forholdet til Russland må ikke få forplante seg til samarbeidet i Arktis, advarer utenriksminister Børge Brende (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag ankom Brende Anchorage i Alaska. Der skal han delta på en konferanse om arktisk samarbeid og klimaendringer i nord som blir arrangert i forbindelse med president Barack Obamas tre dager lange besøk i delstaten. Obama blir den første sittende presidenten som reiser nord for polarsirkelen i Alaska.

Alle de arktiske landene deltar på møtene i Anchorage søndag og mandag, og det er viktig at dette samarbeidet fortsetter, understreker Brende.

– Vi har unngått et gullrush mot nord, og vi har unngått at land har tatt skritt i strid med folkeretten og i strid med havretten. Tvert imot legger alle land vekt på viktigheten av at vi her forholder oss til spillereglene. Skulle vi her få en utvikling hvor disse spillereglene brytes også i Arktis, vil konsekvensene bli enorme for miljø og vil kunne føre til både opprustning og konflikter i nord, advarer han.

Samarbeidsklimaet har likevel ikke har vært helt det samme siden Russland gikk inn på Krim-halvøya.

– Det er ikke til å legge skjul på at i de samtalene vi har med russiske representanter, så tar man opp situasjonen både på Krim og i Ukraina, sier utenriksministeren.