Meny

Brende: – Vi må følge spillereglene i Arktis

Utenriksminister Børge Brende (H) startet søndag sitt besøk i Alaska med en tur til Earthquake Park like utenfor Anchorage for å kunne ta de storslåtte omgivelsene nærmere i øyesyn. Han deltar søndag og mandag på en internasjonal konferanse i Anchorage om samarbeid i Arktis og klimaendringer i nord. USAs president Barack Obama holder mandag en tale på konferansen. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det økte konfliktnivået i forholdet til Russland må ikke få forplante seg til samarbeidet i Arktis, advarer utenriksminister Børge Brende (H).

Søndag ankom Brende Anchorage i Alaska. Der skal han delta på en konferanse om arktisk samarbeid og klimaendringer i nord som blir arrangert i forbindelse med president Barack Obamas tre dager lange besøk i delstaten. Obama blir den første sittende presidenten som reiser nord for polarsirkelen i Alaska.

Alle de arktiske landene deltar på møtene i Anchorage søndag og mandag, og det er viktig at dette samarbeidet fortsetter, understreker Brende.

– Vi har unngått et gullrush mot nord, og vi har unngått at land har tatt skritt i strid med folkeretten og i strid med havretten. Tvert imot legger alle land vekt på viktigheten av at vi her forholder oss til spillereglene. Skulle vi her få en utvikling hvor disse spillereglene brytes også i Arktis, vil konsekvensene bli enorme for miljø og vil kunne føre til både opprustning og konflikter i nord, advarer han.

Samarbeidsklimaet har likevel ikke har vært helt det samme siden Russland gikk inn på Krim-halvøya.

– Det er ikke til å legge skjul på at i de samtalene vi har med russiske representanter, så tar man opp situasjonen både på Krim og i Ukraina, sier utenriksministeren.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus