Fire barn døde i lastebil-tragedien

Her blir de døde migrantene fraktet vekk. Se video.

De 71 flyktningene som ble funnet døde i en lastebil i Østerrike, døde trolig av oksygenmangel. Den yngste var en ett eller to år gammel jente. Tre bulgarere og en afghaner arrestert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De 71 var 59 menn, åtte kvinner og fire barn. Ett av barna var en ett eller to år gammel jente, et annet barn var en åtte eller ni år gammel gutt, sier Helmut Marban ved politiet i delstaten Burgenland.

Han sier etterforskningen tyder på at de døde var flyktninger, sannsynligvis fra Syria. Han sier det ikke var afrikanske innvandrere i lastebilen.

Flyktningene døde trolig på grunn av oksygenmangel i lasterommet, men Marban sier det også er funnet fingeravtrykk og merker utenpå bilen som kan stamme fra et trafikkuhell.

– Vi vet ikke om det ble gjort noe for å få luft inn i lasterommet, sier Marban.

Fire pågrepet

Politiet mener en bulgarsk-rumensk organisasjon står bak menneskesmuglingen.

Fire personer er pågrepet i Ungarn i tilknytning til saken. Politiet tror de tre er lastebilens eier samt to personer som byttet på å kjøre bilen.

– Det er foreløpig usikkert når og hvordan de kan utleveres til Østerrike, sier en talsmann for påtalemyndigheten.

Ungarsk politi offentliggjorde i ettermiddag nye opplysninger om de tre mistenkte som er pågrepet der i landet.

Ifølge pressemeldingen dreier det seg om tre bulgarske og en afghansk statsborger.

Den fjerde personen som er pågrepet i etterkant er det så langt ikke sagt noe om hvem er eller hvilken tilknytning vedkommende har til saken.

Tidligere har det vært kjent at til sammen syv personer ble pågrepet i Ungarn, og at fire av disse senere ble løslatt. Det er foreløpig ikke kjent om ungarsk politi nå opplyser om nye pågripelser, eller de som er foretatt tidligere.

– Politiet har også gjennomført husransakinger og avhørt nesten 20 vitner, heter det i en uttalelse på nettsidene til politiet i Ungarn.

Klappjakt på bakmenn

– Dette er drap, konstaterte Johann Fuchs fra Østerrikes påtalemyndighet på en pressekonferanse i Eisenstadt fredag.

– Vi tar saken svært alvorlig og vil snu hver stein, lovet han foran et stort presseoppbud.

Politiet i Østerrike driver sammen med ungarsk politi klappjakt på bakmennene. Flere er pågrepet, men det gikk ikke klart fram av informasjonen fra ungarsk og østerriksk politi fredag hvor mange som totalt er pågrepet og hvilken nasjonalitet de har.

Bakgrunn: Flere titalls migranter funnet døde i lastebil i Østerrike

Obduksjon

Politiet fant lastebilen langs en motorvei i Østerrike etter meldinger om stram lukt og væske som lekket ut av kjøretøyet. De døde fraktes nå til det rettsmedisinske instituttet i Wien for obduksjon.

Politiet mener lastebilen kan ha stått forlatt langs veien i opptil et døgn.

Ifølge etterforskerne er det grunn til å tro at flyktningene var døde allerede da bilen krysset grensen.

Mange migranter

I Burgenland, som ligger helt øst i Østerrike, sliter myndighetene med å håndtere et stort antall flyktninger og migranter som krysser grensa fra Ungarn. Flere hundre migranter er pågrepet de siste dagene, og ekstra politifolk skal settes ut for å vokte grenseområdet.

På motorveistrekningen der den ungarskregistrerte lastebilen ble funnet parkert i veikanten torsdag, passerer daglig rundt 3.000 lastebiler, ifølge nyhetsbyrået APA.

Les også: Laste­bil­sjå­før kan ha stukket av da migran­tene døde

Artikkelen er oppdatert