Forhandler kaller Korea-avtale «dramatisk vendepunkt»

Kim Yang-Gon, en sentral partitjenestemann med ansvar for Sør-Korea-saker i den lukkede nordlige delen av landet, mener den nylig inngåtte avtalen mellom de to landene er et vendepunkt. Her er han avbildet (sittende lengst til høyre) sammen med de øvrige forhandlerne under et møte i Panmunjom tidligere denne uka.
Kim Yang-Gon, en sentral partitjenestemann med ansvar for Sør-Korea-saker i den lukkede nordlige delen av landet, mener den nylig inngåtte avtalen mellom de to landene er et vendepunkt. Her er han avbildet (sittende lengst til høyre) sammen med de øvrige forhandlerne under et møte i Panmunjom tidligere denne uka. Foto: Yonhap / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krisesamtalene mellom Nord- og Sør-Korea nylig førte til et «dramatisk vendepunkt» i forholdet mellom landene, mener en nordkoreansk forhandler som deltok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kim Yang-Gon, en sentral partitjenestemann med ansvar for Sør-Korea-saker i den lukkede nordlige delen av landet, slår an en optimistisk og forsonende tone i sin vurdering av avtalen.

Han mener den kan føre til reelle forbedringer i forholdet mellom de to statene, og oppfordret både Seoul og Pyongyang til å vise tapperhet for å holde tempoet opp i tilnærmingen.

– Vi vil jobbe aktivt for å forbedre forholdet, legger han til. Kommentarene er gjengitt av det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Uttalelsene står i kontrast til sjefforhandler Hwang Pyong-Sos kommentarer. Han har framstilt avtalen som en seier for Nord-Korea og en lærepenge for naboen i sør.

Avtalen som ble inngått under forhandlinger i grenselandsbyen Panmunjom gjorde slutt på en meget spent militær situasjon. Den oppsto etter at to sørkoreanske soldater ble alvorlig såret av landminer i den demilitariserte sonen mellom landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Få dager senere slo Sør-Korea på propagandahøyttalerne som ikke har vært i bruk på over ti år. Torsdag skjøt Nord-Korea en granat fra en bombekaster i retning av høyttalerne. Sør-Korea svarte med noen runder artilleriild og satte sine egne styrker i beredskap.

Nord-Korea gikk i Panmunjom med på å beklage mineeksplosjonen, mens Sør-Korea gikk med på å skru av sine høyttalere. Partene åpnet også for nye møter og å ble enige om å jobbe for å forene familier splittet av Koreakrigen.