– IS jaget ut av ti irakiske byer

Kurdiske Peshmerga-styrker tok et stort jafs av IS-kontrollerte områder i Nord-Irak onsdag. Foto: Reuters / Stringers / NTB scanpix
Kurdiske Peshmerga-styrker tok et stort jafs av IS-kontrollerte områder i Nord-Irak onsdag. Foto: Reuters / Stringers / NTB scanpix

Kurdiske Peshmerga-styrker har drevet opprørsgruppa IS ut av ti byer i Kirkuk-provinsen i Irak onsdag, opplyser kurdiske militærkilder. Styrkene er hjulpet av luftangrep fra den USA-ledede koalisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kurderne skal mistet fem mann, mens titalls opprøre fra den islamske stat (IS) ble drept, opplyses det.

Offensiven startet ved daggry i Daquq-området nord for den irakiske hovedstaden Bagdad. På kvelden kontrollerte de kurdiske militærstyrkene 24 kvadratkilometer som tidligere var IS-kontrollert.

Sikkerhetsrådet i den kurdiske regionen i Nord-Irak sier at opptil 2.000 Peshmerga-soldater deltok i angrepet. Peshmerga har blitt en viktig alliert for den USA-ledede koalisjonen i kampen mot IS.

Det har vært stillstand på frontlinjen i flere måneder mellom IS og Peshmerga-styrkene ettersom kurderne kontrollerer mesteparten av områdene de mener tilhører dem. Derfor har initiativet til å avansere videre inn i områder som er dominert av sunni-arabere få, med mindre opprørsgruppas tilstedeværelse utgjør en direkte trussel mot dem.

– IS utgjorde en trussel mot hovedveien fra Kirkuk til Bagdad, og de kurdiske og andre landsbyer tilknyttet områdene, sa brigader Aras Abdel Rahaman.