Meny

Asylsøkere sykler fra Russland til Norge

Grensestasjonen på Storskog ved Kirkenes, som ikke kan krysses til fots. De gule boksene kontrollerer om passerende biler har radioaktiv last. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grenseavtalen mellom Norge og Russland fastslår at grensen ikke kan krysses til fots. Det har ført til at asylsøkere som vil krysse det eneste grensekontrollpunktet fra Russland til Norge, bruker sykkel.

En syklist defineres som kjørende og kan derfor sykle over grensen. Det forteller nestkommanderende ved Storskog grensepasseringssted, Gøran Stenseth, til Sør-Varanger Avis torsdag.

– Det er ikke nytt for oss at sykkelturister krysser grensen, men den siste tiden har også enkelte asylsøkere syklet, forteller nestsjefen på Storskog.

Stenseth opplyser at til nå i år har 133 asylsøkere kommet inn til Norge over Storskog. I tillegg har noen meldt seg direkte på politistasjonen i Kirkenes.

Stasjonssjef Hans Møllebakken på Kirkenes politistasjon opplyser at de fleste asylsøkerne som tar seg til Norge via Russland, er syrere som har oppholdt seg i Russland i kortere eller lengre tid.

Han advarte i Sør-Varanger Avis lørdag folk mot å gi personer uten gyldige reisedokumenter skyss.

– Vi har gått en runde med oss selv og regelverket, og vi kommer fra nå av til å opprette straffesak på sjåførene som bringer de over grensa, sier Møllebakken.

– Vi pågrep en på torsdag og jobber nå med saken. Det kan være folk som tjener penger på å transportere, og da er det snakk om menneskesmugling. Strafferammen er bøter eller fengsel inntil tre år, er det vinnings hensikt er strafferammen seks år, forklarer han.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus