– Tydelig unnskyldning fra Nord-Korea

Sør-Koreas nasjonale sikkerhetsrådgiver Kim Kwan-jin, den sørkoreanske ministeren for gjenforening Hong Yong-pyo, den øverste nordkoreanske tjenestemannen med ansvar for interkoreanske spørsmål og det nordkoreanske forsvarets øverste politiske leder Hwang Pyong-so tar hverandre i hendene etter å ha fullført samtaler i den demilitariserte sonen tirsdag. Foto: South Korean Ministry / Handout (EPA / NTB scanpix)
Sør-Koreas nasjonale sikkerhetsrådgiver Kim Kwan-jin, den sørkoreanske ministeren for gjenforening Hong Yong-pyo, den øverste nordkoreanske tjenestemannen med ansvar for interkoreanske spørsmål og det nordkoreanske forsvarets øverste politiske leder Hwang Pyong-so tar hverandre i hendene etter å ha fullført samtaler i den demilitariserte sonen tirsdag. Foto: South Korean Ministry / Handout (EPA / NTB scanpix)

Vurderingene av avtalen Nord- og Sør-Korea kom frem til tirsdag varierer blant eksperter. En analytiker AFP har snakket med mener den nordkoreanske beklagelsen var sterkere enn mange hadde ventet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea og Sør-Korea

  • Utkjempet i årene 1950– 53 en krig med internasjonal deltakelse. Våpenhvilen ble aldri erstattet av en fredsavtale. Landene er derfor teknisk sett fortsatt i krig, og forholdet har vært spent siden.
  • Nord-Korea er et isolert kommunistregime med Kina som viktigste allierte. En av verdens mest autoritære og fattigste stater.
  • Sør-Korea er i dag blant verdens 20 største økonomier. Landet hadde autoritært styre frem til 1993, men er i dag et demokrati.
  • I 2000 avholdt partene sitt første toppmøte. Et nytt toppmøte ble holdt i 2007, men fredsprosessen har siden gått i stå.
  • Nord-Korea prøvesprengte sin første atombombe i 2006. Siden 2003 har landet ført samtaler om sitt atomprogram med USA, Kina, Japan, Russland og Sør-Korea.
  • Grensen mellom Sør- og Nord-Korea er en av de tyngst bevoktede i verden. Statene er skilt av en fire kilometer bred demilitarisert sone.
  • Gjennom årene vært det vært en rekke alvorlige hendelser mellom partene som har involvert grensekrenkelser eller skyting over grensen.


(Kilde NTB)

Sør-Korea har stanset bruken av sine propagandahøyttalere ved grensen til Nord-Korea. De to landene inngikk et kompromiss tirsdag, og reduserte dermed faren for væpnet sammenstøt, melder AFP.

Den store raden med høyttalere ved grensen, som ikke har vært i bruk på et tiår, ble igjen satt i drift for to uker siden etter at myndighetene i Seoul ga nabolandet skylden for landmineeksplosjonene som såret to sørkoreanske soldater på grensepatrulje.

Sør-Korea krevde en unnskyldning, mens Nord-Korea avviste at landet var involvert, og truet med å angripe propagandaenhetene mens de militære spenningene tiltok.

Da situasjonen nærmet seg randen av konflikt klarte partene å få i stand en avtale tirsdag morgen. De ble enige om å stanse krisen etter mer enn 40 timers intense forhandlinger, dag og natt.

Nord-Korea «uttrykte anger» for mineeksplosjonene, og Sør-Korea skrudde av høyttalerne ved middagstider tirsdag (klokken 04 norsk tid).

Les også: Sør-Koreas pro­pa­gan­da­sen­din­ger stanset

– Fortsatt beredskap

Sør-Koreas forsvarsdepartement sier soldatene vil være i høy beredskap frem til det blir bekreftet av Nord-Korea har gått tilbake fra sin «krigslignende tilstand», som landets leder Kim Jong-Un har beordret.

– Vår side stanset kringkastingen, men vi beholder årvåken beredskap mens vi overvåker bevegelsene til nordkoreanske styrker, sier en talsmann for departementet.

– De vil behøve noe tid til tilbaketrekking.

Krisen har medført en rask eskalering i troppeforflytning. Sørkoreanske og amerikanske kampfly har gjennomført simulerte bombetokt, og Nord-Korea skal ha satt inn flere dusin ubåter og doblet antall artillerienheter ved grensen.

USA, som har nærmere 30.000 soldater permanent stasjonert i Sør-Korea, hilste avgjørelsen om nedtrapping av konflikten velkommen.

– Det var svært spent i flere dager, sier talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, John Kirby, ved en orientering.

– Nå må vi se hvordan dette spiller seg ut, legger han til.

Les også: Nord-Korea beklager, Sør-Korea stanser pro­pa­ganda

«Betydningsfullt»

Det endelige ordvalget i uttalelsen, var noe mer dempet enn den fullstendige unnskyldningen Sør-Korea opprinnelig krevde for mineeksplosjonene. Nord-Korea innrømmet ikke direkte ansvar. Landet har gjentatte ganger avvist å ha noen rolle i episoden.

Men den sørkoreanske sjefsforhandleren, nasjonal sikkerhetsrådgiver Kim Kwan-Jin, mente det at nordkoreanerne uttrykte beklagelse var «svært betydningsfullt». Han sa videre at det å sikre en slik beklagelse var den vanskeligste delen av forhandlingene.

De to partene avtalte også å arbeide for en gjenopptakelse av familiegjenforeninger neste måned. Dette dreier seg om familier som ble splittet opp av Koreakrigen (1950-53). Det skal også bli holdt offisielle samtaler i enten Seoul eller Pyongyang, ved en dato man senere finner frem til.

Reaksjonene blant analytikere var blandet. Enkelte mente unnskyldningen Sør-Korea fikk var for uklar.

Sørkoreanske myndigheter ønsket opprinnelig også et tydelig løfte fra Nord-Korea om at landet vil avstå fra fremtidige provokasjoner. De måtte nøye seg med en vag henvisning til å unngå «abnormale» hendelser.

Les også: Sør-Korea sier Kim må be om unn­skyld­ning

Sørkoreanske soldater rigger i stand propagandahøyttalere nær gresen mot Nord-Korea 11. august. Foto: Yonhap (EPA / NTB scanpix)
Sørkoreanske soldater rigger i stand propagandahøyttalere nær gresen mot Nord-Korea 11. august. Foto: Yonhap (EPA / NTB scanpix)

– Sterkere enn ventet

Jeung Young-Tae, analytiker ved Det koreanske instituttet for nasjonal gjenforening i Seoul, mener den nordkoreanske beklagelsen var sterkere enn mange hadde ventet.

– I diplomatisk språkbruk er dette en tydelig unnskyldning, og man er klar på at den dreier seg om landmineeksplosjonene der soldatene ble såret, sier Jeung.

Det gjenstår å se hva den langsiktige effekten av avtalen blir. Tidligere avtaler som tilsynelatende ga håp om fremskritt i den fastlåste konflikten har gjerne møtt hindringer etter kort tid.

Bakgrunn: Sør-Korea hevder Nord-Korea mobi­li­se­rer langs grensen

Samtaler i stå

I oktober i fjor ble de to partene enige om å gjenoppta samtaler på toppnivå, men dialogen ble aldri noe av på grunn av uenighet om sørkoreanske aktivister som sendte opp propagandamateriale over grensen i ballong.

Spredningen av flygeblader vil sannsynligvis fortsette. Det vil også de årlige fellesøvelsene mellom Sør-Korea og USA, som Nord-Korea alltid har fordømt og pekt på som årsak til at spenningene øker.

– Med mindre de to partene klarer å legge til side de ideologiske uenighetene og nærme seg saken på pragmatisk vis vil denne avtalen trolig lide samme skjebne som de tidligere, sier Cheong Seong-Chang ved tankesmia Sejong Institute i Seoul.

Teknisk sett har de to koreanske nasjonene vært i krig i 65 år, siden Koreakrigen ble avsluttet med en våpenhvile, aldri en formell fredsavtale.

Les også: Pyongyang og Seoul i krisemøte på grensa

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan03:28 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte
Siste nytt
04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42NorgeBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan03:28VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26NorgeNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus