Britene slår hardere ned på ulovlige innvandrere

Britene slår hardere ned på ulovlige innvandrere

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve og hans britiske motpart Theresa May inspiserer området ved Eurotunnel-terminalen i Calais, der flere tusen migranter i sommer har forsøkt å ta seg inn i håp om å komme til Storbritannia. Foto: Regis Duvignau (Reuters / NTB scanpix)
Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve og hans britiske motpart Theresa May inspiserer området ved Eurotunnel-terminalen i Calais, der flere tusen migranter i sommer har forsøkt å ta seg inn i håp om å komme til Storbritannia. Foto: Regis Duvignau (Reuters / NTB scanpix) Foto: Regis Duvignau / Reuters

Ulovlige innvandrere i England og Wales risikerer seks måneder i fengsel og beslag av inntekten når nye tiltak mot innvandring trer i kraft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den konservative regjeringen til David Cameron er under press for å vise at den har kontroll over innvandringen på et tidspunkt da desperate mennesker i leirer i Frankrike gjør alt de kan for å komme seg over Den engelske kanal.

«Alle som tror Storbritannia er svakt, bør ikke være i tvil: Hvis du er her ulovlig, vil vi iverksette tiltak for å hindre deg i å arbeide, leie bolig, åpne bankkonto og kjøre bil», sier innvandringsminister James Brokenshire i en pressemelding.

«Ulovlige innvandrere kan fengsles, og arbeidsgivere kan få bedriften sin beslaglagt, lisensen trukket tilbake og risikere tiltale om de fortsetter å ignorere loven», heter det videre.

Innvandrerne selv risikerer å få alt de har tjent beslaglagt, i tillegg til fengselsdom og utvisning.

Les også: – Mi­grant­kri­sen kan ødelegge EU

Må sjekke

Puber og kafeer er blant bedriftene som risikerer å miste lisensen hvis de blir tatt i å la ulovlige innvandrere arbeide, heter det i loven, som etter planen trer i kraft til høsten når parlamentsmedlemmene er tilbake fra ferie.

Arbeidsgivere vil bli pålagt å sjekke statusen til innvandrere før de ansettes, og vil ikke lenger kunne hevde at de ikke visste at vedkommende var i landet ulovlig. Likeledes forventes det at huseiere kaster ut asylsøkere som får avslag.

Både arbeidsgivere og huseiere risikerer opp til fem års fengsel om de blir tatt flere ganger for å ha ansatt eller leid ut til ulovlige innvandrere.

Les også: USA tar imot opptil 8.000 syriske flyktninger neste år

Følsomt tema

De drakoniske tiltakene er en følge av at ulovlig innvandring har seilt opp som et av de heteste og mest følsomme temaene i britisk politikk, ikke minst etter hvert som mange briter føler at de nærmest er under angrep av asylsøkere fra Calais.

Cameron greide ikke å innfri løftet om å redusere innvandringen i sin første regjeringsperiode. Det ventes at han vil komme under enda sterkere press når nye tall for innvandring legges frem torsdag.

For en uke siden undertegnet regjeringen en avtale med Frankrike om skjerpet overvåking av ferjestedene og inngangen til Eurotunnelen på fransk side av Kanalen, inkludert utplassering av britisk politi på fransk jord.

Personvernpolicy