Meny

Sør-Korea sier Kim må be om unnskyldning

Nordkoreanere skriver seg opp på en liste for å slutte seg til hæren samtidig som spenningen med nabolandet er økende. Bildet er utgitt av det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA søndag. Foto: KCNA (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Koreas president sier landet ikke vil skru av høyttalerne ved grensen før nabolandet i nord kommer med en unnskyldning for sine «provokasjoner».

Høytstående utsendinger fra Nord- og Sør-Korea satt natt til mandag i krisesamtaler for å forsøke å finne en løsning på den anspente situasjonen. Møtet fortsatte utover mandag morgen og formiddag.

– Vi trenger en klar beklagelse og tiltak for å forhindre gjentakelse av disse provokasjonene og spente situasjoner, sa president Park Geun-hye under et møte med flere av sine høytstående mandag, ifølge en uttalelse fra hennes kontor.

– Hvis ikke vil denne regjeringen gjøre hensiktsmessige tiltak og fortsette høyttalersendingene, sa presidenten.

Les også: Sør-Korea hevder Nord-Korea mobi­li­se­rer langs grensen

Propaganda

Spenningen mellom de to landene har vært tiltakende etter at to sørkoreanske soldater ble alvorlig såret da de gikk på landminer i den demilitariserte sonen tidligere i august.

Sør-Korea svarte med å ta i bruk høyttalere for å formidle anti-nordkoreansk propaganda. Bruken av høyttalerne førte til at Pyongyang avfyrte artilleri mot sør sist uke, og brakte halvøya til randen av væpnet konflikt.

Nord-Korea har nektet for å ha noe med landminene å gjøre, og har gitt et ultimatum til Sør-Korea om å stanse sin «psykologiske krigføring» eller bli angrepet.

Les også: Pyongyang og Seoul i krisemøte på grensa

Ubåter

Søndag ble det kjent at Sør-Korea anklager Nord-Korea for å ha mobilisert titalls ubåter og trappet opp sin artilleribevæpning langs grensen samtidig som partene er i samtaler for å løse krisen.

Forhandlingene i Panmunjom ledes av den sørkoreanske sikkerhetsrådgiveren Kim Kwan-jin og hans nordkoreanske motpart Hwang Pyong-so, som står den nordkoreanske lederen Kim Jong-un nær.

Les også: – Nord-Korea har ingen sjans mot USA og Sør-Korea

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus