IS sprengte oldtidstempel i Palmyra

En video med en rekke stillbilder skal vise IS som flytter hauger med uvurderlig kulturarv med bulldoser. Video: Reuters.

IS har sprengt tempelet Baal Shamin, en av de største severdighetene i oldtidsbyen Palmyra i Syria, opplyser landets sjef for fortidsminner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Baal Shamin-tempelet i Palmyra:

  • Tempelruin i oldtidsbyen Palmyra i Syria.
  • Palmyra ligger i en oase 21 kilometer nordøst for Damaskus.
  • Bygget år 17 etter Kristus, utvidet av keiser Hadrian i år 130.
  • Regnet som det viktigste bevarte tempel for guden Baal Shamin, en av de viktigste gudene i oldtidens Palmyra.
  • Står på Unescos verdensarvliste.
  • Før borgerkrigen ble Palmyra besøkt av 150.000 turister hvert år. Byen ble erobret av IS 21. mai i år.
  • Den ytterliggående islamistiske gruppen IS har systematisk ødelagt fortidsminner som de anser som hedenske eller uislamske.


(Kilde: AFP)

Ruinbyen står på UNESCOs verdensarvliste.

– Daesh plasserte en stor mengde sprengstoff i Baal Shamin-tempelet i dag og sprengte det. Eksplosjonen førte til store skader, sa Maamoun Abdul Karim til nyhetsbyrået AFP søndag.

Daesh er et annet navn på ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) som brukes på arabisk.

– Jeg ser Palmyra ødelegges foran øynene mine. Må Gud hjelpe oss i dagene som kommer, sier han til Reuters.

Den London-baserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), som overvåker krigen i Syria, bekrefter ødeleggelsene på tempelet.

Bekymring

Ekstremistgruppen erobret Palmyra, som ligger 21 mil nordøst for hovedstaden Damaskus, fra syriske regjeringsstyrker den 21. mai. Erobringen skapte internasjonal bekymring for at opprørerne skulle ødelegge den uvurderlige kulturarven der, slik de tidligere har gjort i andre deler av Syria og Irak.

IS har et fundamentalistisk religiøst syn og ser på statuer og andre gjenstander som avgudsdyrkelse.

Inntil søndag var imidlertid mesteparten av Palmyras mest berømte områder fortsatt intakt, men det har kommet meldinger om at områdene er minelagt av IS og at gruppen har ødelagt en berømt statue av en løve utenfor byens museum.

– Våre mørkeste spådommer skjer dessverre nå, sier Abdul Karim.

Baal Shamin ble bygget i år 17 etter Kristus og ble utvidet under styret til den romerske keiseren Hadrian i 130 år etter Kristus.

Mange turister

Før utbruddet av konflikten i Syria i mars 2011 besøkte mer enn 150.000 turister Palmyra hvert eneste år for å beundre byens statuer, begravelsesplasser og søyler.

I juni sprengte IS to gamle helligdommer i Palmyra som ikke var en del av byens romerske ruiner, men som gruppen anså for å være hedenske, melder Reuters.

Før erobringen i mai opplyste syriske tjenestemenn at de hadde flyttet hundrevis av byens gamle statuer til trygge steder i frykt for at de ville bli ødelagt av de ytterliggående opprørerne.

Arkeolog drept

Sprengingen av tempelet skjer kun dager etter det ble kjent at IS-opprørere hadde halshogd den kjente arkeologen og tidligere sjefen for oldtidsmyndighetene i Palmyra gjennom over 50 år, den 82 år gamle Khaled Asaad.

Søndag opplyste Asaads familie at IS-opprørere hadde skjendet liket av 82-åringen etter å ha henrettet ham tirsdag.

Personvernpolicy