Meny

Saudiarabiske kvinner får stemmerett i lokalvalg

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner i Saudi-Arabia får stemmerett og kan stille som kandidater i landets lokalvalg i desember. Men kritikere mener det er et lite fremskritt for kvinners rettigheter i det konservative landet.

– At saudiarabiske kvinner får delta i valget som velgere og kandidater er en drøm. Det gir oss kvinner mulighet til å delta i beslutningsprosesser, sier en forretningskvinne til avisa Saudi Gazette.

Blant 70 andre saudiarabiske kvinner vurderer hun å stille som kandidat og hun er en av de første kvinnene til å registrere seg for å stemme under lokalvalg den 12. desember.

I 2011 lovte landets daværende kong Abdullah at kvinner skulle få avgi stemmer i lokalvalgene, som holdes hvert fjerde år. Likevel måtte de saudiarabiske kvinnene vente med å stemme til 2015 selv om det ble avholdt lokalvalg bare fire dager etter kongens løfte.

Det er først når de politiske institusjonene i landet endres at det er snakk om en virkelig seier for kvinners rettigheter, mener kritikere.

– Selv om det er et tegn på fremskritt at kvinner får stille som kandidater samt avgi stemme, og da bare i lokalvalg, er det ikke nok for sikre kvinners fulle integrering i den saudiarabiske offentligheten, sier Adam Coogle i organisasjonen Human Rights Watch.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus