Meny

Siem Pilot: aldri hatt så mange migranter om bord

Det norske skipet Siem pilot berget lørdag over 900 mennesker fra flere båter i Middelhavet. Foto: Kripos / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det norske skipet Siem Pilot berget 963 migranter i havsnød utenfor kysten av Libya i helgen i omfattende redningsaksjoner.

De 963 migrantene ble reddet fra havsnød i Siem Pilots tre ulike redningsoppdrag lørdag, hvorav 71 barn og flere av dem babyer, ifølge Kripos.

– Vi har aldri hatt så mange på dekk før. Det er fullt men likevel forholdsvis rolig. Kvinner og barn sitter i en egen sone. Det er totalt 71 barn om bord, flere av dem spedbarn, opplyser presseansvarlig i Kripos Ida Dahl Nilssen til NTB søndag ettermiddag. Hun befant seg om bord på lasteskipet Siem Pilot som er ventet til kai i havnebyen Cagliari på Sardinia mandag.

Les også: Siem Pilot reddet 400 båtflyktninger

Siem Pilot tar i utgangspunktet imot maksimalt 800 personer, men dersom det er krise, kan det ta imot flere.

– Lørdag tok vi imot én dag gammel jentebaby fra Nigeria. Hun og moren fikk tilsyn av saniteten om bord, men er nå tatt videre til et italiensk marinefartøy for å være sammen med gruppen de opprinnelig reiste sammen med, sa Nilssen.

Totalt 4.400 migranter reddet

Rundt 4.400 migranter ble lørdag og søndag berget fra 22 båter som var i havsnød i det sentrale Middelhavet.

Det skal ikke være noen omkomne verken før eller etter redningsoperasjonene, opplyste den italienske kystvakten som koordinerer redningsaksjonene.

I tillegg til migrantene på Siem Pilot, ventes også 548 migranter til havn i Palermo på Sicilia mandag.

Les også: Norsk skip setter 451 migranter i land på Sardinia

Med migrantene som ankommer Italia og Sicilia mandag, vil antall asylsøkere og migranter i Italia øke til 108.000 mennesker.

– Den voksende innvandringskrisen truer med å rive sjelen ut av EU, sa Italias utenriksminister Paolo Gentiloni søndag. Han advarer om at Schengen-avtalen vil bryte sammen dersom ikke Europa samarbeider bedre om migrantkrisen.

Nye redningsoppdrag

Tre lasteskip var tilkalt for å redde tre båter i havsnød i Middelhavet søndag. Det er et ukjent hvor mange migranter som skal befinne seg om bord i båtene, opplyste den italienske kystvakten.

Det har vært fint vær i området og lite vind. Etter et par dager med mer vind og sjø har mange av menneskesmuglerne satt båter på vannet i løpet av helgen.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) anslår at nærmere 150.000 mennesker har ankommet sjøveien Hellas hittil i år.

2.365 migranter er bekreftet omkommet i forsøket på å komme seg til Europa over Middelhavet hittil i år. Men mørketallene er trolig mye større.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus