Siem Pilot: aldri hatt så mange migranter om bord

Det norske skipet Siem pilot berget lørdag over 900 mennesker fra flere båter i Middelhavet.
Det norske skipet Siem pilot berget lørdag over 900 mennesker fra flere båter i Middelhavet. Foto: Kripos / NTB scanpix

Det norske skipet Siem Pilot berget 963 migranter i havsnød utenfor kysten av Libya i helgen i omfattende redningsaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 963 migrantene ble reddet fra havsnød i Siem Pilots tre ulike redningsoppdrag lørdag, hvorav 71 barn og flere av dem babyer, ifølge Kripos.

– Vi har aldri hatt så mange på dekk før. Det er fullt men likevel forholdsvis rolig. Kvinner og barn sitter i en egen sone. Det er totalt 71 barn om bord, flere av dem spedbarn, opplyser presseansvarlig i Kripos Ida Dahl Nilssen til NTB søndag ettermiddag. Hun befant seg om bord på lasteskipet Siem Pilot som er ventet til kai i havnebyen Cagliari på Sardinia mandag.

Les også: Siem Pilot reddet 400 båtflyktninger

Siem Pilot tar i utgangspunktet imot maksimalt 800 personer, men dersom det er krise, kan det ta imot flere.

– Lørdag tok vi imot én dag gammel jentebaby fra Nigeria. Hun og moren fikk tilsyn av saniteten om bord, men er nå tatt videre til et italiensk marinefartøy for å være sammen med gruppen de opprinnelig reiste sammen med, sa Nilssen.

Totalt 4.400 migranter reddet

Rundt 4.400 migranter ble lørdag og søndag berget fra 22 båter som var i havsnød i det sentrale Middelhavet.

Det skal ikke være noen omkomne verken før eller etter redningsoperasjonene, opplyste den italienske kystvakten som koordinerer redningsaksjonene.

I tillegg til migrantene på Siem Pilot, ventes også 548 migranter til havn i Palermo på Sicilia mandag.

Les også: Norsk skip setter 451 migranter i land på Sardinia

Med migrantene som ankommer Italia og Sicilia mandag, vil antall asylsøkere og migranter i Italia øke til 108.000 mennesker.

– Den voksende innvandringskrisen truer med å rive sjelen ut av EU, sa Italias utenriksminister Paolo Gentiloni søndag. Han advarer om at Schengen-avtalen vil bryte sammen dersom ikke Europa samarbeider bedre om migrantkrisen.

Nye redningsoppdrag

Tre lasteskip var tilkalt for å redde tre båter i havsnød i Middelhavet søndag. Det er et ukjent hvor mange migranter som skal befinne seg om bord i båtene, opplyste den italienske kystvakten.

Det har vært fint vær i området og lite vind. Etter et par dager med mer vind og sjø har mange av menneskesmuglerne satt båter på vannet i løpet av helgen.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) anslår at nærmere 150.000 mennesker har ankommet sjøveien Hellas hittil i år.

2.365 migranter er bekreftet omkommet i forsøket på å komme seg til Europa over Middelhavet hittil i år. Men mørketallene er trolig mye større.