Forsker mener Frankrike er et opplagt terrormål

Motivet for angrepet på toget er ikke kjent, men franske og belgiske myndigheter etterforsker det som en terrorsak.
Motivet for angrepet på toget er ikke kjent, men franske og belgiske myndigheter etterforsker det som en terrorsak. Foto: Pascal Rossignol / Reuters

Det er ikke tilfeldig at det har funnet sted flere terrorangrep i nettopp Frankrike den siste tiden, mener den svenske forskeren Magnus Ranstorp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepet som ble avverget på toget til Paris fredag føyer seg inn i rekken av flere angrep det siste året.

– Frankrike er en del av koalisjonen mot den ytterliggående islamistgruppen IS, og det er også et av landene som er meget aktive i Nord-Afrika. Spesielt i det sørlige Algerie og i det sørlige Marokko er det franske militæret meget aktive. Så de er involvert på atskillige fronter, sier Ranstorp til Ritzau.

Les også: – Gjerningsmannen var en kjent islamist og Syria-farer

Han viser også til at Frankrike er lett tilgjengelig på grunn av landets geografiske plassering.

– Det er mange grunner til at angripere velger Frankrike. Det er mellom 1.300 og 1.400 personer fra Frankrike som har sluttet seg til IS. Vi vet ikke om det har noen forbindelse, men det har problemer som alle andre land og er et prioritert mål for jihadister, sier den svenske terrorforskeren.

Han understreker at England og alle andre vestlige land som deltar i koalisjonen mot IS eller al-Qaida også er terrormål.

Les også: To alvorlig såret i skyting på tog i Frankrike

Beredskapen er fortsatt høy i Frankrike etter at islamistiske ekstremister angrep satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i Paris i januar og drepte 17 mennesker.

I en hendelse i juni ble en person drept i et angrep på en gassfabrikk øst i landet.