Meny

– Gjerningsmannen var en kjent islamist og Syria-farer

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterretningstjenesten hadde i lengre tid kjent til marokkaneren som løsnet ild på et tog i Frankrike fredag. Mannen skal nylig ha vært i Syria.

Motivet for det mislykkede angrepet er ennå ikke kjent, men hendelsen granskes som en terrorhandling både av franske og belgiske myndigheter. Den siktede nekter for at han skulle gjennomføre et terrorangrep, ifølge den franske TV-kanalen i-Tele.

Gjerningsmannen er oppgitt å være en 26 år gammel marokkansk statsborger, som tidligere bodde i Spania. I februar i fjor skal han ha flyttet til Frankrike.

Da han flyttet, varslet spansk etterretning sine franske kolleger fordi de mente han var medlem av en radikal islamistbevegelse. En ikke navngitt kilde i spansk etterretning bekreftet lørdag at 26-åringen også hadde reist til Syria etter at han flyttet til Frankrike.

En fransk politikilde sier at mannen også hadde vært under overvåking av fransk politi, men det er uvisst om overvåkingen fortsatt var aktiv.

Heltene hylles

Mennene som avverget angrepet, ble lørdag hyllet som helter, og er allerede invitert til presidentpalasset av president François Hollande.

– Det er klart at deres heroiske handling kan ha forhindret en tragedie, sa president Barack Obama.

I løpet av dagen begynte flere detaljer om hendelsen på toget å komme ut.

Det var en fransk passasjer som først oppdaget den tungt bevæpnede mannen og forsøkte å stanse ham, opplyste den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve. Gjerningsmannen bar automatvåpen, og hadde også med seg automatpistol og kniv.

Passasjeren var på vei til toalettet i vogn 12 da han møtte en mann med en kalasjnikov over skulderen. Det ble avfyrt skudd i basketaket som oppsto, men franskmannen fikk raskt hjelp av to andre togpassasjerer, som viste seg å være to amerikanske soldater i sivil på ferie.

– Kameraten min Spencer og jeg dukket ned. Jeg så på Spencer, og sa: La oss ta ham, fortalte Alek Skarlatos, en av amerikanerne til Sky News.

Ba om å få våpenet tilbake

De klarte raskt overmanne og avvæpne angrepsmannen. En britisk mann hjalp også til å få 26-åringen under kontroll.

Den ene soldaten, Spencer Stone, pådro seg et knivkutt i kampen, men ble ikke alvorlig skadd.

– Da fikk jeg grepet tak i våpenet og vristet det fra ham. Jeg begynte å slå ham med det i hodet til han til slutt var bevisstløs, forteller Skarlatos videre.

Ifølge amerikanerne reagerte gjerningsmannen med å be om å få tilbake våpenet sitt.

– Han sa ikke noe, bare: «Gi meg våpenet mitt! Gi meg våpenet mitt». Men vi bare fortsatte å uskadeliggjøre ham, forteller en tredje amerikaner i følge med soldatene, Anthony Sadler.

– Våpenet hadde låst seg

Ifølge Skarlatos, som nylig hadde gjort tjeneste i Afghanistan, hadde kalasjnikoven låst seg, slik at det ikke kunne ha blitt avfyrt. Håndvåpenet hadde heller ikke blitt ladet ordentlig.

– Hvis våpnene til denne fyren hadde fungert skikkelig, vil jeg ikke engang tenke på hvordan det kunne ha gått, sier han.

Videoopptak fra mobiltelefoner ble lørdag sendt på flere TV-kanaler. Opptaket viser en tynn mann i hvite bukser og bar overkropp som ligger på toggulvet, bakbundet på hender og føtter.

Bare to passasjerer ble skadd. I tillegg til knivstikket som rammet den amerikanske soldaten, ble en franskamerikansk passasjer skutt mens han satt i setet sitt. Tilstanden er ikke kritisk for noen av dem, opplyser franske myndigheter.

Beredskapen er fortsatt høy i Frankrike etter at islamistiske ekstremister angrep satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i Paris i januar og drepte 17 mennesker.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus