Meny

– Opposisjonen i Hellas kan neppe danne regjering

NY REGJERING: Etter at Alexis Tspiras (t.v) trakk seg som statsminister, har president Prokopis Pavlopoulios (t.h.) gitt regjeringsoppdraget videre til partiet Nytt Demokrati. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for det greske opposisjonspartiet Nytt demokrati har tre dager på seg til å danne regjering og unngå nyvalg. Det tviler eksperter på at han klarer.

– Det er kun en teoretisk mulighet. Opposisjonen må vise at de har støtte fra 151 parlamentarikere. Det har ingen av opposisjonspartiene i dag, sier samfunnsøkonom Aristidis Kaloudis ved Høgskolen i Gjøvik til NTB.

Torsdag trakk Alexis Tsipras seg som statsminister. Siden regjeringen går av under ett år etter valget i januar, krever grunnloven at opposisjonen først får mulighet til å danne regjering.

Dersom de ikke klarer det, blir det utlyst nyvalg, slik Tsipras ønsker.

REGJERING: Evangelos Meimarakis fra partiet Nytt Demokrati skal prøve å danne ny gresk regjering. Foto: Pantelis Saitas / Epa

Nytt parti

Fredag ble det kjent at en gruppe Syriza-utbrytere starter et eget parti på venstresiden med navn Laikh Enothta – Folkelig samling. Partiet har allerede 25 medlemmer av nasjonalforsamlingen og ledes av tidligere energiminister Panagiotis Lafazanis.

– Det betyr at det nye partiet blir det neste som blir spurt dersom Nytt demokrati ikke klarer å danne regjering, sier forsker Asimina Michailidou ved ARENA senter for europastudier til NTB.

Verken hun eller Kaloudis tror imidlertid at Folkelig samling vil ødelegge for at Tsipras får fortsette som statsminister.

– Det nye partiet vil trolig ta noen stemmer fra Syriza, men jeg vil tro det vel så mye kan gå ut over kommunistpartiet KKE. Jeg tror ikke dette er et parti som kan sanke bred støtte i befolkningen, sier Michailidou.

Mot sentrum

Dersom det blir nyvalg i Hellas, vil det trolig finne sted i løpet av september. Med mindre Syriza skulle klare å få flertall på egen hånd, kan det bli enklere å finne en samarbeidspartner enn det var etter valget i januar.

– Kuvendingen Tsipras gjorde etter folkeavstemningen, gjør at han kan hente sentrumsvelgere fra moderate partier i mye større grad enn før. Det blir også enklere for dem å danne koalisjon med mer moderate partier, som for eksempel Potami, tror Kaloudis.

Michailidou vil imidlertid ikke utelukke et regjeringssamarbeid med høyrepopulistiske Uavhengige grekere.

– Med mindre Uavhengige grekere tar avstand fra regjeringens politikk i valgkampen, er det i hvert fall en mulighet. Mitt inntrykk fra å høre regjeringsmedlemmer snakke, er at de er overrasket over hvor bra samarbeidet har vært, sier hun.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus