Luftfartstilsynet åpner for skjerpet ruskontroll

Det var lørdag morgen to flygere og to kabinansatte i Air Baltic ble promilletatt på Oslo Lufthavn. De blåste rødt før de skulle fly over 100 charterturister til Kreta. Bildet viser Oslo Lufthavn i sommer. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)
Det var lørdag morgen to flygere og to kabinansatte i Air Baltic ble promilletatt på Oslo Lufthavn. De blåste rødt før de skulle fly over 100 charterturister til Kreta. Bildet viser Oslo Lufthavn i sommer. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Luftfartstilsynet åpner for at ruskontrollen av piloter på norske flyplasser skjerpes, etter at to flygere i Air Baltic ble promilletatt på Oslo Lufthavn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har siden 2012 hatt hjemmel i luftfartsloven til å gjennomføre rutinemessige stikkprøver av piloter på flyplasser i Norge. Nå ønsker Luftfartstilsynet at politiet gjennomfører flere og jevnlige stikkprøvekontroller av flygere og kabinansatte, ikke bare når det er mistanke om rus, melder Aftenposten.

– Vi ser behovet for å utrede en ekstra sikkerhetsbarriere, for eksempel med pusteprøver. Det viser debatten som har kommet etter promillesaken sist helg, sier kommunikasjonsdirektør Tor O. Iversen i Luftfartstilsynet til avisen.

Siktelsen utvides

Siktelsen utvides mot Air Baltic-besetningen som ble tatt i en promillekontroll på Gardermoen, melder VG.

– Siktelsen er utvidet mot samtlige av besetningsmedlemmene. Den gjelder nå også brudd på avholdsplikten. For kapteinens del, så er han også siktet for å ha kjent til at de øvrige besetningsmedlemmene var beruset. Dermed er han siktet for forsøk på overtredelse av denne bestemmelsen, sier politiadvokat Camilla Ek Sørensen i Romerike politidistrikt til avisen.

Strafferammen for brudd på hver av bestemmelsene er på bøter eller fengsel i inntil to år.

Det var lørdag morgen to flygere og to kabinansatte i Air Baltic ble promilletatt på Oslo Lufthavn. De blåste rødt før de skulle fly over 100 charterturister til Kreta.

Alle hadde høy promille

Den 50 år gamle kapteinen og 38 år gamle styrmannen ble mandag varetektsfengslet i to uker. De endelige blodprøveresultatene viste en promille på henholdsvis 0,54 og 1,35 for de to mennene.

De to kabinansatte, som ifølge de endelige blodprøveresultatene hadde 0,91 og 0,55 i promille, ble begge fengslet i en uke.

Saken mot de to flygerne og de to kabinansatte som ble promilletatt lørdag, kommer opp mandag ved Nedre Romerike tingrett på Lillestrøm.

Personvernpolicy