Dødstallene stiger etter eksplosjoner i Kina

Artikkelen fortsetter under annonsen

44 mennesker er bekreftet døde som følge av de voldsomme eksplosjonene i havnebyen Tianjin nordøst i Kina. Over 500 er skadd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det meldes om knust glass opp til tre kilometer fra kjemikalielageret der to eksplosjoner med sekunders mellomrom forårsaket en enorm ildsøyle som lyste opp nattehimmelen onsdag kveld.

Les også: Minst 13 omkom og 300 skadd i massiv eksplosjon i Kina

Vrakrester regnet ned over området, og eksplosjonen kunne merkes på flere kilometers avstand.

– Jeg trodde det var et jordskjelv. Da jeg løp bort til faren min, så jeg at himmelen allerede var rød. Alt av glass var knust, og jeg var kjemperedd, forteller Zhang Zhaobo, som bor i millionbyen.

Bilder fra Tianjin viser enorme flammer som innhyller bygninger, og rekker på rekker av utbrente bilvrak.

Brannmenn døde

Minst 12 brannmenn er blant de 44 som ifølge myndighetene er bekreftet omkommet etter onsdagens eksplosjoner i havneområdet i millionbyen Tianjin nordøst i Kina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn 60 av de skadde skal være alvorlig skadd, ifølge lokale myndigheter i Tianjin.

De to eksplosjonene, som rystet byen der det bor 15 millioner mennesker, sendte sjokkbølger gjennom bygningsblokker flere kilometer unna.

– Ildkulen var enorm, kanskje opptil hundre meter høy, forteller 27 år gamle Huang Shiting, som bor i nærheten av havneområdet.

Ifølge den kinesiske TV-kanalen CCTV var det en last med sprengstoff som gikk i lufta. Ødelagte konteinere ble kastet rundt som fyrstikker, flere hundre biler har blitt ødelagt, og flere av bygningene i det store havneområdet er utbrent, opplyser øyenvitner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Løp ut

– Jeg sov da våre vinduer og dører plutselig ristet kraftig idet vi hørte eksplosjoner utenfor. Jeg trodde først det var et jordskjelv, forteller Guan Xiang, som bor rundt 7 kilometer fra eksplosjonsstedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange innbyggere løp ut i gatene på leting etter dekning da eksplosjonen rammet like før midnatt lokal tid. Helsepersonell la skadde på bårer og fraktet dem til sykehus. Tilstanden er kritisk for over 50 av de 521 menneskene som ifølge det offisielle nyhetsbyrået Xinhua er skadd. Over 20 er rapportert savnet.

Over 1.000 brannmannskaper og 143 brannbiler ble sendt til lagerbygningen. Men av frykt for hva som fortsatt måtte være igjen av farlig gods, valgte myndighetene på et tidspunkt å trekke ut alle brannmannskaper i morgentimene.

Påvirker ikke

En talsmann for havnen i Tianjin hevdet at ulykken ikke vil påvirke driften av det som er en av verdens travleste konteinerhavner.

– Havnen opererer som normalt. Vi er ikke berørt, sa talsmannen.

Eksplosjonen forårsaket en trykkbølge som kunne kjennes flere kilometer unna. 30 sekunder senere fulgte en ny og enda mer kraftig eksplosjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua var det en lagerbygning med farlig gods som først gikk i lufta.

Lager

Styrken i den første eksplosjonen skal ha tilsvart rundt 3 tonn av sprengstoffet TNT, mens den andre eksplosjonen tilsvarte hele 21 tonn TNT.

Selskapet Tianjin Dongjiang Port Ruihai International Logistics er ifølge Xinhua eier av lagerbygningen der ulykken skjedde. Selskapet reklamerer på sin hjemmeside med at de er spesialister i å håndtere farlig gods. Årsaken til onsdagens ulykke er ikke kjent.

Det oppholder seg til vanlig et mindre antall nordmenn i Tianjin, men ifølge Utenriksdepartementet foreligger det ingen opplysninger om at noen av dem ble rammet av eksplosjonen.