Knivdrapene i Västerås fortsatt et mysterium

De to som er siktet for knivdrapene på IKEA i Västerås, er begge asylsøkere fra Eritrea, opplyser svensk politi. Motivet for drapene er fortsatt et mysterium.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har så langt vært svært sparsomme med opplysninger om drapene, men omtaler dem som «ren galskap» og understreker at det ikke finnes noen tegn til at det ligger politiske motiver bak.

– Det finnes ingen politiske fortegn i denne saken, foruten at det er snakk om to personer fra Eritrea. Så det spørsmålet får man legge til side, sa polititalsmann Per Ågren i Västerås-politiet på en pressekonferanse tirsdag ifølge nyhetsbyrået TT.

– På nåværende tidspunkt er det heller ingenting som tyder på at det er noen tilknytning mellom de siktede og ofrene, la Eva Morén ved statsadvokatens kontor til.

På samme asylmottak

Politiet er også sikre på at det ingen andre enn de to eritreerne som er pågrepet, var involvert i angrepet.

De to bodde på samme asylmottak i Arboga, noen mil øst for Västerås. Politiet vil imidlertid ikke si om de to har fått innvilget oppholdstillatelse i Sverige eller noe om hvor lenge de har bodd i landet.

Ofrene var en 55 år gammel kvinne og hennes 28 år gamle sønn som begge kommer fra Skellefteå nord i Sverige. De var ifølge svenske medier på ferie i Västerås. Politiet har ennå ikke gått ut med identiteten til de to.

Les også: Lokalavis: – IKEA-drapsofre var mor og sønn

Økt beredskap

Politiet styrker nå beredskapen ved alle asylmottak i området.

– Utover de rene etterforskningstrekk skjer det trygghetsskapende arbeid både ved IKEA og i Arboga. Dette er et samarbeid mellom kommuner og andre instanser, i tillegg til blant annet IKEA og Erikslund shoppingsenter, sier Ågren.

Politiet opplyser at drapsvåpenet var en kniv, men vil ikke si om kniven var fra IKEA eller om det ble brukt flere kniver under drapet. Men ifølge svenske medier ble kniven tatt fra møbelbutikkens eget sortiment.

– Vi vet fortsatt ingenting om motivet, vi har ikke noe informasjon å gå ut med her, sa statsadvokat Eva Morén, og la til at politiet vil gå igjennom vitneavhør og undersøke materialet fra politiets tekniske undersøkelser på stedet.

Husransakelse

Politiet var på asylmottaket og gjennomførte husransaking et par timer etter at drapet fant sted, ifølge Aftonbladet.

En asylsøker som deler rom med den ene av de siktede, sier at de ikke har sett ham siden mandag morgen.

– Han sa at han skulle ha et møte i Västerås og reiste av gårde om morgenen. Siden det har vi ikke sett noe til ham, sier romkameraten.

Fortsatt kritisk skadd

En av de to antatte gjerningsmennene, en mann født i 1992, ble pågrepet på en bussholdeplass i nærheten av IKEA-varehuset om lag et kvarter etter at drapene skjedde. Mannens advokat, Maria Wilhelmsson, sier at hun vil møte den mistenkte tirsdag.

Den andre av de pågrepne, en mann i midten av 30-årene, ble selv kritisk skadd i angrepet. Politiet vil ikke si om han har blitt avhørt ennå. Det er foreløpig ikke kjent hvordan mannen pådro seg skadene. Ifølge øyenvitner til drapet klarte verken moren eller sønnen å forsvare seg på en måte som tilsier at det kan ha vært de som skadet mannen.

Stanser knivsalg

IKEA i Västerås stanser midlertidig salget av kniver etter knivdrapene denne uken.

– Av hensyn til mine medarbeidere kommer vi ikke til å ha kniver til salgs, sier varehussjef Mattias Johansson. Han legger til at beslutningen er midlertidig.

Ifølge svenske medier ble en eller flere kniver som ble brukt i mandagens angrep, tatt fra vareutvalget. Angrepene skjedde i varehusets avdeling for kjøkkenutstyr.

Kommunikasjonssjef Jan Christian Thommesen i Ikea Norge, sier til ABC Nyheter at de foreløpig avventer politiets etterforskning før de treffer eventuelle tiltak. Dermed er det fortsatt kniver til salgs i de norske varehusene.

– Alt er som normalt inntil vi har en anbefaling fra politiet. Vi har ikke snakket med norsk politi. Vi avventer nå, basert på at dette er en hendelse i et annet land. Vi er prisgitt det lokale politiets behandling, sier han til ABC Nyheter.

Personvernpolicy