Temperaturen steg, og breene smeltet i 2014


Se NASA sin illustrasjon over forskjellene i isen i arktis vinteren 2015, sammenlignet med normalen for de siste 35 årene.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekordhøye temperaturer, smeltende breer og stigende havnivå preget det globale klimaet i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sånn ser de globlae klimaendringene ut:

* Temperaturen på jorda har i gjennomsnitt steget 0,8 grader siden siste halvdel av 1800-tallet. Mesteparten av økningen siden 1950-tallet er minst 95 prosent sikkert menneskeskapt, ifølge FNs klimapanel (IPCC).

* Menneskenes påvirkning på klimaet skyldes i hovedsak utslipp av CO2 og andre klimagasser som forsterker atmosfærens naturlige drivhuseffekt.

* Klimautslippene stammer fra forbrenning av kull, olje og gass, avskoging, landbruk og ulike industriprosesser.

* Økende temperatur på jorda kan føre til stigende havnivå, nye nedbørsmønstre, tørke, flom og utryddelse av arter. Bebodde områder risikerer å bli oversvømt, og verdens matproduksjon kan bli truet hvis temperaturen stiger kraftig.

* Endringene i klimaet forventes å bli kraftigere i løpet av de neste tiårene. Konsekvensene blir forskjellige i ulike deler av verden, og enkelte områder kan oppleve positive effekter.

Kilder: IPCC, NTB

Det går fram av en rapport som nylig ble utarbeidet av den amerikanske forskningsetaten NOAA og USAs meteorologiorganisasjon AMS.

Rapporten konkluderer med at 2014 var det varmeste året som noen gang er målt på kloden, noe også flere andre forskergrupper har framholdt som svært sannsynlig. Blant annet i Norge var gjennomsnittstemperaturen den høyeste siden målingene begynte for over hundre år siden.

Se også: Gamle skipslogger skal spå fremtidens klima

Også i havet ble det varmere, noe som bidro til temperaturøkningen i lufta.

– Varmeinnholdet i øvre del av havet var rekordhøyt globalt, heter det i rapporten.

Les også: Isbjørnene får stadig mindre is å boltre seg på

Vannet stiger

Mengden CO2 i atmosfæren fortsatte å øke, og det samme gjorde konsentrasjonene av metan og flere andre klimagasser. Strålingspådrivet fra de ulike gassene er nå 36 prosent høyere enn på begynnelsen av 1990-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjennomsnittlige havnivået var også rekordhøyt, ifølge rapporten, som sammenfatter forskningsresultater fra flere hundre vitenskapsfolk fra 58 land.

Omfattende beregninger viser at det gjennomsnittlige havnivået var 6,7 cm høyere enn i 1993, da målinger med satellitt begynte.

Grunnen til at havet stiger, er smelting av is på land og oppvarmingen av sjøvannet, som får større volum når det blir varmere. Noen forskere mener at omfattende pumping av grunnvann over store deler av verden også bidrar til havnivåstigningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Støre: – Havet kan stige 2 meter

Mye is lengst sør

I tillegg til at verdens isbreer fortsatte å smelte, var det i fjor uvanlig varmt i flere nordlige områder med permafrost. 20 meter ned i den frosne bakken i Alaska ble det målt høyere temperaturer enn noen gang før.

Et område hvor isen ikke smeltet, var havet rundt Antarktis. Her var det rekordmye sjøis i perioden fra april til november.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På andre siden av kloden, i Arktis, var situasjonen motsatt. Mengden is i Nordishavet var den sjette laveste som noen gang er målt.

Les også: Nordmenn er mer bekymret for innvandring enn klimaendring

Ny varmerekord?

Både vestkysten av USA og sørøstlige områder i Brasil var rammet av tørke i fjor. I India falt det uvanlig lite monsunregn, og juni måned var rekordtørr.

Ikke bare i Norge, men også i over 20 andre europeiske land og Mexico ble det satt nye temperaturrekorder i 2014. Men det er slett ikke sikkert at rekordene rekker å bli særlig gamle.

Siden nyttår har værfenomenet El Niño utviklet seg i Stillehavet, og det medfører høyere temperaturer mange steder på kloden. Gjennomsnittstemperaturen så langt i 2015 er den høyeste som noen gang er målt, og fortsetter utviklingen slik, får vi en ny global varmerekord allerede i år.

Les også: Over 10.000 brannfolk kjemper mot flammene i tørkerammede California


Se videoen fra tidligere i sommer der en gruppe turister blir vitne til en isfjell-velt: