Hiroshima mintes ofrene for atombomben

Artikkelen fortsetter under annonsen

Titusener av mennesker i Hiroshima deltok i markeringen av at det er gått 70 år siden USA slapp en atombombe over den japanske byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Shinzo Abe, overlevende etter angrepet og en lang rekke utenlandske gjester var blant deltakerne under seremonien i byens fredspark torsdag.

Mange bøyde hodene i stille bønn klokken 8.15 – tidspunktet da atombomben eksploderte i 1945. Det ble ringt med klokker, og blomster ble plassert foran et minnesmerke i parken.

– I kraft av å være det eneste landet som er blitt angrepet med atomvåpen, har vi fått i oppdrag å forsøke å skape en verden uten atomvåpen, sa Abe i sin tale under seremonien.

– Et hvitt lyn

Bombingen av Hiroshima og Nagasaki:

  • 6. august 1945 slapp det amerikanske bombeflyet Enola Gay uranbomben Little Boy over Hiroshima i Japan. Bomben detonerte 580 meter over byen.
  • 9. august ble plutoniumsbomben Fat Man sluppet over Nagasaki. Denne bomben var kraftigere enn den første, men på grunn av geografien i området forårsaket den mindre ødeleggelse.
  • 15. august kapitulerte Japan, og krigen i Stillehavet var dermed over.
  • De eksakte dødstallene som følge av de to atombombene er ikke kjent, blant annet fordi det mangler fullstendig oversikt over folketallet i byene. Titusenvis døde momentant, mens et stort antall døde i ukene og månedene frem til årsskiftet.
  • Til sammen anslås det at 140.000 mennesker var døde i Hiroshima før nyttår.
  • I Nagasaki anslås det at 40.000 mennesker døde umiddelbart, og 50.000-80.000 totalt.
  • Verken før eller siden har atomvåpen vært brukt i krig.

Statsministeren kalte atomvåpen umenneskelige, og Hiroshimas ordfører Kazumi Matsui beskrev dem som «ren ondskap». Også han tok til orde for fjerning av alle verdens kjernevåpen.

– Nå er tiden inne for å handle, sa Matsui.

Det anslås at 140.000 mennesker ble drept av bombeeksplosjonen eller av strålingsskader de fikk under atomangrepet på Hiroshima.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var et hvitt, sølvaktig lyn, fortalte Sunao Tsuboi (90), som overlevde angrepet, i forkant av markeringen.

– Jo mer jeg tenker på det, jo vondere blir minnene, la han til.

USA deltok

Få dager etter angrepet på Hiroshima ble rundt 40.000 mennesker drept da USA slapp en ny atombombe over byen Nagasaki.

Noen historikere mener de to atombombene bidro til en raskere avslutning av andre verdenskrig – og at de derfor indirekte førte til at menneskeliv ble spart. Andre mener Japan i august 1945 uansett ville overgitt seg i løpet av kort tid.

En amerikansk statssekretær, Rose Gottemoeller, deltok under seremonien i Hiroshima torsdag. Hun er den mest høytstående representanten for USA som noen gang har vært til stede på de årlige minnemarkeringene i byen.

Også USAs ambassadør til Japan var til stede under seremonien i Hiroshimas fredspark.

At det er gått 70 år siden verdens første atomangrep, blir markert også mange andre steder i verden torsdag. På Youngstorget i Oslo blir det konserter og appell fra en av de overlevende etter Hiroshima-angrepet.