Funnet flydel stammer «høyst sannsynlig» fra MH370

Se animasjon av hvordan australske forskere mener flydelene skal ha kommet seg til Reunion.

Malaysias statsminister sier flydelen som ble funnet forrige uke, tilhører savnede MH370. Men den internasjonale ekspertgruppen som gransker vingeklaffen, har fortsatt ikke konkludert endelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malaysias statsminister Najib Razak slår fast at flydelen som er funnet på øya Reunion stammer fra savnede MH370. Foto: Olivia Harris / Reuters / NTB scanpix
Malaysias statsminister Najib Razak slår fast at flydelen som er funnet på øya Reunion stammer fra savnede MH370. Foto: Olivia Harris / Reuters / NTB scanpix

– I dag, 515 dager etter at flyet forsvant, må jeg med tungt hjerte fortelle at det internasjonale teamet av eksperter har bekreftet at vrakdelen som ble funnet på øya Reunion, stammer fra MH370, sa Malaysias statsminister Najib Razak onsdag kveld.

Kort tid etter innkalte franske myndigheter til pressekonferanse i Paris. Både flyeksperter og flere lands myndigheter har vært samlet i Frankrike i håp om å komme nærmere et svar på hva som skjedde med flyet og de 239 menneskene om bord.

– Vrakdelen stammer høyst sannsynlig fra MH370, sa Serge Mackowiak i den franske påtalemyndigheten, og tok dermed et lite forbehold sammenlignet med den malaysiske statslederen.

To grunner

Det var onsdag forrige uke at vrakdelen – en vingeklaff – ble funnet på den franske øya Reunion i Indiahavet.

– Det er to grunner til at vi mener delen stammer fra MH370. For det første bekreftet Boeing-eksperter at vingeklaffen stammer fra et Boeing 777-fly, sa Mackowiak, med henvisning til at MH370 var av Boeings modell 777.

– For det andre har vi teknisk informasjon om vingeklaffen til MH370-flyet. Denne informasjonen har vi sammenlignet med vingeklaffen som ble funnet, sa Mackowiak.

Imidlertid er den endelige analysen av flydelen ennå ikke gjennomført.

– De sterke antakelsene vil først bli bekreftet når analysen er gjennomført. Analysen vil trolig begynne torsdag, men jeg kan ikke si når den vil være klar, sa Mackowiak.

Han opplyste videre at en koffert, som også ble funnet på Reunion, granskes, men at det ikke foreligger noen konklusjon om hvorvidt den stammer fra flyet.

– Når det gjelder kofferten, ser vi også på den, og jeg vil holde dere oppdatert, sa Mackowiak.

Etterlatte vil ha svar

I en uttalelse kaller flyselskapet Malaysia Airlines den foreløpige konklusjon for et stort gjennombrudd.

– Vi antar og håper at det vil bli funnet flere gjenstander som kan bidra til å løse mysteriet, heter det videre i uttalelsene fra selskapet, ifølge nyhetsbyrået Bernama.

Etterlatte etter passasjerer og mannskap om bord på flyet krever nå et klart svar på hva som forårsaket forsvinningen, melder nyhetsbyrået AFP. Onsdagens beskjed om at flyet trolig styrtet, er ikke nok.

– Nå vil jeg vite hvor hoveddelen av flyet er, slik at vi kan få ut passasjerene. Bare det vil føre til en avslutning, sier malaysiske Jacquita Gonzales

Hennes ektemann Patrick Gomes var purser på MH370 da det forsvant.

Gjennombrudd

MH370 forsvant 8. mars i fjor da det av ukjente årsaker forlot den planlagte ruten mellom Kuala Lumpur til Beijing og styrte ut over havet. Deretter ble alt stille.

Forsvinningen utløste en internasjonal leteaksjon av enormt omfang, men flyet ble aldri funnet. Funnet av en vingeklaff forrige uke er derfor det første store gjennombruddet i saken – et funn etterforskerne nå altså mener høyst sannsynlig kan knyttes til MH370.

Vrakdelen ble funnet på et sted som ligger rundt 4.000 kilometer unna det antatte ulykkesstedet utenfor Australia. Trolig er vrakdelen ført dit med havstrømmene.

Personvernpolicy