Kim Jong-un tildeles internasjonal fredspris

<p>Kim Jung-un skal tildeles en en pris for godt statsmannskap. Dette er en pris som deles ut for å feire fred, rettferdighet og humanitet.<br></p>
Kim Jung-un skal tildeles en en pris for godt statsmannskap. Dette er en pris som deles ut for å feire fred, rettferdighet og humanitet.
Foto: Kns / Afp

Den Nord-Koreanske lederen som er mest kjent for å stå for totalitært regime i landet, skal nå tildeles en internasjonal fredspris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas leder Kim Jung-un er aktuell for det indonesiske Sukarno-senterets pris for godt statsmannskap, som deles ut for å feire «fred, rettferdighet og humanitet». Dette melder nyhetsbyrået AFP, ifølge Jakarta Post. I Norge var det VG som først omtalte saken.

Denne fredsprisen er tidligere blitt tildelt fredsforkjempere som Mahatma Gandhi og Aung San Suu Kyi.

– Kim bør hedres for sin kamp mot nykolonialistisk imperialisme, sier Rachmawati Soekarnoputri, Indonesias første presidents datter, til AFP.

Ifølge nyhetsbyrået mener Soekarnoputri at påstandene om at Jung-un utfører grove brudd på menneskerettighetene, ikke er sanne og mener at disse påstandene kun er vestlig propaganda.

– Vestlige myndigheter liker å sette stygge merkelapper på Nord-Korea, sier hun til nyhetsbyrået.

Les også: Argu­men­terte mot Kim Jong-un – skal ha blitt henrettet

– Nord-Korea er som Nazi-Tyskland

I fjor anklaget FN Nord-Korea for overgrep «uten paralleller i samtiden», og henviste til Nazi-Tyskland for å finne en passende sammenligning, skriver Washington Post.

Ifølge en rapport utgitt tidligere i år av Human Rights Watch, kommer det frem at Kim Jung-uns makt er bygget på gjentatte overgrep mot det nordkoreanske folk.

– Han sitter på toppen av et sentralt regjeringsapparat som bruker offentlige henrettelser, politiske fangeleirer og brutalt tvangsarbeid for å beholde kontrollen, skriver visedirektør Phil Robertson i rapporten.

Nå skal altså diktatoren tildeles en fredspris, en pris som også han bestefar Kim II-sung fikk for hans rolle i fredsskaping og uavhengighet.

Soekarnoputri sier til Jakarta Post at det er vanlig å bli stemplet som diktator.

– Å stå for sine prinsipper for å oppnå et mål blir av mange ansett som oppførselen til en diktator, sier hun.

I en meningsmåling utført av BBC i fjor viser det forøvrig seg at 28 prosent av indoneserne er positive til Nord-Koreas innflytelse i verden, mens 44 prosent er negative.

Les også: Nord-Korea ønsker å øke til to millioner turister årlig

Følg ABC Nyheter på Instagram - en annerledes nyhetsopplevelse.

Personvernpolicy