«Kneble-loven» har krevd sitt første offer

Denne demonstranten viser sin misnøye med den nye loven som knebler spanjolers rettigheter.
Denne demonstranten viser sin misnøye med den nye loven som knebler spanjolers rettigheter. Foto: Andres Kudacki / Ap / NTB Scanpix

Politiet banket på døra da mannen kalte politet latsekker. Demonstranten fra Tenerife er den første som straffes med «kneble-loven».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

600 euro i bot fikk mannen fra Tenerife etter at han beskrev politiet som latsekker, og stilte spørsmål om det lokale politiet har hengekøyer og svømmebasseng på stasjonen, ifølge spanske The Local.

27-åringen kommenterte på et Facebook-innlegg på ordføreren i Guimars side, og hans tre kritiske, og forsøksvis humoristiske, kommentarer fikk fart på politiet.

Samme kveld som han skrev innleggene, fikk han besøk av to politikonstabler som presenterte ham for et offisielt skriv hvor det kom fram at hans ytringer i sosiale medier viste hans manglende respekt for det lokale politet i Guimar.

Nei til demonstrasjoner

Den nye loven, Ley de Seguridad Ciudadana, trådde i kraft 1. juli og gir spanske myndigheter langt strengere sanksjonsmuligheter mot det de kaller asosial adferd. Lovens navn kan oversettes til Lov for offentlig sikkerhet, og har blitt sterkt kritisert.

På folkemunne har loven fått navnet «kneble-loven», og mange i Spania mener den er et ekko fra diktaturet under general Franco.

FN uttalte i forkant av lovendringen at retten til fredlige demonstrasjoner og muligheten til kollektiv uttrykking av meninger er en fundamentalt for å at et fritt og demokratisk samfunn kan eksistere.

Noen av innstrammingene som har rammet spanjolene er muligheten til uannonserte demonstrasjoner, og oppfordringer til aktivisme gjennom sosiale medier, ifølge en gjennomgang The Local gjorde av loven.

Les også: 200 spanske sjøfolk stevner den norske stat med millionkrav

Artikkelen fortsetter under bildet

Retorikken mot den spanske statsministeren har vært knallhard og tidvis ufin, under de mange demonstrasjonene mot «kneble-loven». Foto: Andres Kudacki / Ap / NTB Scanpix
Retorikken mot den spanske statsministeren har vært knallhard og tidvis ufin, under de mange demonstrasjonene mot «kneble-loven». Foto: Andres Kudacki / Ap / NTB Scanpix

Enorme bøter

Spania har en av Europas høyeste arbeideledigheter, særlig blant unge under 25 år, og har i nærmere ti år vært inne i katastrofalt dårlig økonomiske tider.

Den nyinnførte loven gir myndighetene mulighet til å ilegge demonstranter bøter opptil 600.000 euro.

Spania-ekspert ved Universitetet i Tromsø, Marcus Buck, forklarte til Vårt Land bakgrunnen for de nye lovene i begynnelsen av juli. Loven ble banket gjennom, blant annet på grunn av de store protestene som kom da finanskrisen traff Spania med full kraft.

– Opposisjonspoliterken antar at politiet vil bruke disse lovene til å forby demonstrasjoner, fordi man må søke for å få lov til å demonstrere, forklarte Buck til Vårt Land.

Meldingene om den første domfellelsen med de nye lovene, kommer omtrent samtidig med en gladmelding fra det kriserammede landet. Landets økonomi er på vei, med små skritt, i riktig retning. Ikke siden 2007, da landet skled ut i resesjon, har Spania hatt sterkere vekst i økonomien, skriver The Guardian. Spanias bruttonasjonalprodukt er ventet å vokse 3,3 prosent i år.

Personvernpolicy