Russisk veto mot forslag om MH17-domstol

Russlands president Vladimir Putin har tidligere uttalt seg sterkt kritisk til forslaget. Foto: Reuters / NTB scanpix
Russlands president Vladimir Putin har tidligere uttalt seg sterkt kritisk til forslaget. Foto: Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har lagt ned veto mot et resolusjonsforslag om å opprette en FN-støttet domstol i forbindelse med nedskytingen av et malaysisk passasjerfly i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om MH17

* Malaysia Airlines' flyging MH17 på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur styrtet 17. juli 2014 i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina.

* Alle 298 om bord mistet livet. 193 var fra Nederland, 43 fra Malaysia og 28 fra Australia.

* Pro-russiske separatister er blitt anklaget for å ha skutt flyet ned, noe også Nederlands granskningsrapport av hendelsen fastholder, ifølge CNN.

* FNs sikkerhetsråd vedtok 21. juli en resolusjon som fordømmer hendelsen.

* Russland har avvist anklager om at de utstyrte opprørerne med bakke-til-luft-raketter som gjorde nedskytningen mulig.

* Russland legger ned veto mot et resolusjonsforslag i FNs sikkerhetsråd om å opprette en internasjonal domstol for å stille de ansvarlige for retten.

Elleve av femten medlemsland i FNs sikkerhetsråd stemte for forslaget som ble fremmet av Malaysia, Australia, Nederland og Ukraina.

Kina, Angola og Venezuela avsto fra å stemme.

En FN-støttet domstol var foreslått for å straffeforfølge dem som mistenkes for å ha skutt ned Malaysia Airlines' flygning MH17 over Ukraina i fjor. Alle de 298 menneskene om bord mistet livet.

– Ikke grunnlag

– Vi har gjentatte ganger sagt at vi ikke støtter opprettelsen av et tribunal. Det er ikke grunnlag for det, sier Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin, og legger til:

– Hvordan kan man forsikre upartiskhet i en slik etterforskning?

Den russiske regjeringen har vært sterkt imot forslaget siden det ble fremmet. President Vladimir Putin har for eksempel vært i kontakt med Nederlands statsminister og frarådet ham å ta nedskytingen av flyet inn for en internasjonal domstol.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske myndigheter har også lagt fram et eget forslag om hvordan saken bør etterforskes. Forslaget innebærer ikke et tribunal, men etterspør en full etterforskning av nedskytingen.

Mener separatister sto bak

Ukraina og vestlige land har fra første stund ment at prorussiske opprørere var ansvarlige, mens Russland har framsatt flere teorier for å vise at Ukraina sto bak.

Lekkasjer fra den nederlandske rapporten om nedskytingen konkluderer med at flyet ble skutt ned av en russisk rakett, har CNN tidligere meldt. Den endelige rapporten fra de nederlandske etterforskerne vil bli presentert i oktober.

Det er Nederland som leder granskingsarbeidet, assistert av Belgia, Australia og Ukraina.