Stoltenberg sier debatt om Tyrkia på sin plass

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier at det var riktig av Tyrkia å be om et hastemøte i NATO for å drøfte den spente situasjonen i grenseområdene mot Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Terrorisme kan ikke tolereres eller rettferdiggjøres i noen form. Det er riktig av NATO å drøfte situasjonen som er oppstått ved alliansen grense, sa Stoltenberg i en kort innledning tirsdag formiddag.

Det ekstraordinære møtet i NATOs faste råd, som består av NATO-landenes ambassadører, holdes på oppfordring fra Tyrkia.

Den tyrkiske regjering viser til artikkel fire i NATO-traktaten som gir et medlemsland anledning til å konsultere de andre medlemmene når grenser trues og sikkerheten er under press. Tyrkia har brukt denne muligheten tre ganger tidligere.

Suruc-angrep

Foranledningen til hastemøtet i Brussel er terroraksjonen i tyrkiske grensebyen Suruc mandag for vel en uke siden.

En ung tyrkiske statsborger, angivelig med tette bånd til IS, utførte en selvmordaksjon som tok livet av 32 mennesker, i all hovedsak unge kurdere som forberedte en solidaritetsaksjon i den utbombede syriske byen Kobani, rett på andre siden av grensen.

Få dager senere innledet Tyrkia en luftkrig både mot IS i Syria og mot den kurdiske separatistgruppen PKK i Irak.

Få forventninger

Det er ikke ventet at Tyrkia vil be om støtte fra fly eller bakkestyrker, men at møtet i Brussel først og fremst er en anledning for tyrkiske myndigheter til å gi sin versjon av det som skjer i de destabiliserte grenseområdene mot Syria.

Da han kunngjorde at møtet skulle holdes, sa Stoltenberg at NATO følger utviklingen nøye og står solidarisk med medlemslandet Tyrkia.

Tyrkia har allerede trappet opp det militære samarbeidet med USA i kampen mot IS. Tyrkerne har sluttet seg til den amerikanskledede bombingen av IS-stillinger i det nordlige Syria og har gitt amerikanske kampfly anledning til å bruke flybasen Incirlic som utgangspunkt for toktene mot IS.

Bryter fredssonderinger

Tyrkias president Tayyip Erdogan kunngjorde tirsdag at tyrkiske myndigheter avbryter fredsprosessen med kurderne. Denne ble innledet mot slutten av 2012, da det ble oppnådd en slags forståelse med den fengslede PKK-lederen Abdullah Öcalan.

Siden 2013 har det vært forholdsvis rolig, og Tyrkia har ikke åpent gått ut mot PKK-stillinger. Nå er denne fasen øyensynlig over.

– Det er ikke mulig å videreføre en prosess med militante kurdere som undergraver nasjonal enhet og integritet, sa Erdogan tirsdag. Han forsikret at kampen mot terrorisme skal fortsette med full styrke.

Erdogan la til at han tror «sikkerhetssonen» som USA og Tyrkia skal ha blitt enige om å opprette i Nord-Syria, vil bane vei for at 1,7 millioner syriske flyktninger som er i Tyrkia, kan vende hjem.

Personvernpolicy