Ni drept i skyting i Punjab-provinsen i India

Indiske politistyrker jubler etter å ha nedkjempet et angrep mot en politistasjon i den nordlige delstaten Punjab. Foto: Mukesh Gupta/Reuters/NTB SCANPIX
Indiske politistyrker jubler etter å ha nedkjempet et angrep mot en politistasjon i den nordlige delstaten Punjab. Foto: Mukesh Gupta/Reuters/NTB SCANPIX Foto: Mukesh Gupta / Reuters

Indisk politi nedkjempet væpnede angripere etter 12 timer med heftig skuddveksling ved en politistasjon i den nordlige Punjab-provinsen mandag. Angrepet er det første i sitt slag på over et tiår i dette grenseområdet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann i Islamabad avviser enhver spekulasjon om at pakistanske krefter står bak. I en uttalelse kondolerer snarere Pakistan myndighetene i New Delhi og hele det indiske folk. Observatører heller i retning av at angrepet ble utført av uniformerte separatister som vil ha et selvstendig Punjab.

India skjerper sikkerheten på grensen etter skytingen. Den siste opptellingen viser at ni personer ble skutt og drept, både uniformerte og sivilister. Angriperne skjøt øyensynlig vilt rundt seg, og en av de drepte var den lokale frisøren, en annen innehaveren av en godteributikk. Et forsøk på å kapre en buss mislyktes.

Ukjente

Den regionale politisjefen, Sumedh Saini, sier det er for tidlig å si hvor angriperne kom fra. Både våpen og navigasjonsutstyr er funnet og vil bli undersøkt på jakt etter spor om identitet, opprinnelse og hensikt.

Andre kilder i politiet sier at gjerningsmennene for noen dager siden krysset grensen inn til delstaten Jammu og Kashmir noe lenger nord. I dette området har det i mange år vært en separatistbevegelse som kjemper for løsrivelse fra India.

Men den kasjmirske separatistlederen Syed Salahuddin, som holder til i Pakistan, avviser enhver befatning med angrepet mot politistasjonen i Punjab-provinsen.

– Kanskje er de bare hjemmeavlede militante, sier han på telefon til Reuters.

Økt sikkerhet

Innenriksminister Rajnath Singh uttalte at han hadde snakket med ledelsen ved Indias grensekontroll og bedt om økt bemanning om natten. Fem bomber ble funnet på et jernbanespor et annet sted i delstaten, noe som utløste spekulasjoner om et samordnet angrep.

Observatører utelukker ikke at angrepet kan bety at separatistene i Punjab-provinsen er på vei tilbake. Dette er en bevegelse som siden 1980-tallet har utkjempet utallige større og mindre slag med indiske styrker. Separatistene sto også bak drapet på Indira Gandhi i 1984.

Indias statsminister Narendra Modi har ennå ikke kommentert skytingen. Han hadde for bare få uker siden samtaler med Pakistans president Nawaz Sharif for å normalisere forholdet mellom de to nabolandene, som begge er atommakter.

Personvernpolicy