Ekspert om ny Brasil-fest: – En elendig investering

Innbyggere i Rio de Janeiro er bedt om å flytte i forbindelsen med byggingen av nye Rio 2016 Olympic Park in den brasilianske storbyen. Foto: Pilar Olivares / Reuters / NTB scanpix.
Innbyggere i Rio de Janeiro er bedt om å flytte i forbindelsen med byggingen av nye Rio 2016 Olympic Park in den brasilianske storbyen. Foto: Pilar Olivares / Reuters / NTB scanpix.

Fredag er det ett år siden fotball-VM startet i et økonomisk svekket Brasil. Utfordringene står fortsatt i kø før sommer-OL skal arrangeres i samme land neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens det skal pumpes midler inn i et nytt stort mesterskap, har landet betydelige problemer på flere viktige områder. Det uroer blant annet Brasil-ekspert Torkjell Leira.

– Brasil er fortsatt «ute og kjører» økonomisk. Det skranter i helse- og utdanningssektoren, 40 millioner mennesker lever uten renset drikkevann, og 100 millioner mennesker, halvparten av landets befolkning, er ikke koblet på noe kloakknett. Når det gjelder å utvikle Brasil, er disse mesterskapene en elendig investering, sier Leira til NTB.

Verdens dyreste bussterminal?

Han tror OL kommer til å ligne mye på VM: «En folkefest, men også en budsjettmessig skandale».

– Myndighetene ønsker definitivt å sende ut et signal om at de er en stormakt, som viser økonomisk ansvarlighet og styrke ved å påta seg vertsrollen for disse mesterskapene, sier han.

Den økonomiske ansvarligheten er dog vanskelig å spore når det gjelder gjenbruk av fotball-VMs stadioner. Kostnadene ved restaureringen og byggingen av tolv stadioner kostet alene 25 milliarder kroner. Det spilles fortsatt noe fotball på den dyreste, som ligger i Brasília, men den blir også brukt som parkeringsplass for busser.

Stadionanlegget i Natal blir brukes mest til arrangementer som barnebursdager og brylluper, ifølge NPR. Også i Manaus og Cuiabá er det store problemer med gjenbruken.

Upopulær Rousseff

Kombinasjonen av kutt i offentlige utgifter og økte skatter har ikke gjort president Dilma Rousseff særlig populær. Denne uken opplyste sentralbanken at inflasjonen ligger på 8,47 prosent, det høyeste nivået på tolv år. Rousseff har bedt sitt folk om å støtte regjeringens økonomiske politikk.

– Dette er en prosess som vil vare så lang tid det tar å få økonomien vår i balanse igjen, sa Rousseff i en tale på kvinnedagen. Presidenten har nylig invitert privat næringsliv til å investere i landets infrastruktur i et forsøk på å blåse nytt liv i økonomien, skriver nyhetsbyrået Reuters.

En annen grunn til at brasilianere har vendt blikket mot andre ting enn idrett, er at flere av den nyvalgte presidentens partifeller er blitt etterforsket i forbindelse med en korrupsjonsskandale i det statlige oljeselskapet Petrobras. Rousseff var energiminister og styreleder i Petrobras i perioden 2003-2005, da bestikkelsene skal ha skjedd.

Høylytte protester

Presidenten nekter kjennskap til korrupsjonen. Det hindret ikke over en million mennesker i å demonstrere i over 80 brasilianske byer for å vise sin misnøye med presidenten i mars. Det spørs om stemningen blant Rousseffs velgere bedrer seg med det kommende sommer-OL, selv om Rousseff har sagt at mesterskapet skal bli bedre enn det London serverte i 2012.

– I Norge takket vi nei til OL, og da ble folket spurt om råd. Brasils innbyggere burde kanskje blitt spurt om det samme, sier Torkjell Leira.

Personvernpolicy