Spillet over for Blatter?

Sepp Blatter har overlevd anklager om korrupsjon og maktmisbruk i alle sine år som FIFA-president. Den siste skandalen kan være den som feller sveitseren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag smalt bomben da sveitsiske og amerikanske myndigheter kunngjorde at flere FIFA-topper er siktet for korrupsjon, hvitvasking og svindel.

President Blatter er ikke siktet, men mange tror den siste skandalen er nådestøtet for den upopulære sveitseren.

– Spillet er over, står det på forsiden til den engelske avisen Daily Telegraph.

Skjønt, Blatter har vært i stormen før, men som en slags fotballens svar på tryllekunstneren Harry Houdini, har Blatter klart å holde på makten.

Anklager om korrupsjon, maktmisbruk og vennetjenester har alltid fulgt Blatter, men for hver gang han kritiseres følger det alltid noen som skryter ham opp i skyene.

– Det er først når han ikke lenger er FIFA-president folk vil skjønne hva han har gjort. Da vil kritikerne si at han var en stor mann, sier datteren Corinne Blatter til BBC i en radiodokumentar om faren.

Les også: Russland reagerer på USAs rolle i FIFA-saken

40 år i FIFA

På FIFAs nettside listes det 75 utmerkelser som gjennom årenes løp er tildelt Blatter, men ifølge flere medier er en Nobels fredspris det 79-åringen drømmer om å få før han gir seg.

I 2015 er det 40 år siden Blatter begynte å jobbe for FIFA. Hans første stilling var teknisk direktør, og i 1981 ble han utnevnt til generalsekretær.

Blatter ble for alvor kjent da han i 1998 vant presidentvalget og erstattet FIFAs mangeårige president João Havelange.

Han slo den daværende UEFA-presidenten Lennart Johansson, og allerede da ble Blatter anklaget for å kjøpe stemmer fra afrikanske delegater.

Siden da har Blatter blitt gjenvalgt i 2002, 2007 og 2011. Fredag blir det klart om han får en femte presidentperiode, men problemene har kanskje aldri vært større enn nå.

Les også: Over ti FIFA-topper pågrepet i hotellrazzia

Flere hundre omkommet

Spesielt VM i Qatar i 2022 har blitt en tannpine for FIFA-presidenten. Den lille ørkenstaten beskrives som en moderne slavestat av menneskerettighetsgrupper, og flere hundre fremmedarbeidere har allerede omkommet under konstruksjonen av anleggene og byene som skal bygges til VM.

– Arbeiderne er ansatt av selskaper fra Tyskland, Frankrike og andre europeiske land. De er ansvarlige for dem, ikke FIFA, sa Blatter, ifølge The Guardian, i fjor.

Da det ble påpekt at homofile straffeforfølges i Qatar, prøvde Blatter å spøke det bort.

– Jeg ville foreslått at homofile fans som drar til VM i Qatar ikke er seksuelt aktive, sa han, ifølge BBC.

Blatter har tidligere blitt kraftig kritisert for å si at kvinnefotball ville bli mer populært hvis spillerne brukte mindre shorts og drakter.

Svenske Johansson, som tapte valget i 1998, har kalt Blatter for en diktator.

Platini ber Blatter om å gå

Torsdag uttalte Michel Platini at han har bedt Sepp Blatter om å trekke seg som FIFA-president.

Platini sa han ba Blatter om å trekke seg i et privat møte mellom de to. Det skjedde på et krisemøte mellom FIFA og andre internasjonale fotballforbund torsdag.

– FIFA er ikke lenger sterke. Folk har fått nok og vil ikke ha Blatter lenger. Det er ikke lett å si til en venn at han må gå. Jeg sa det med tungt hjerte og tårer i øynene. Det har vært for mange skandaler, sa Platini ifølge The Telegraph.

Platini sier UEFA nå jobber med å få alle deres medlemmer til å stemme på Jordans prins Ali bin al-Hussein. Han forventer at minst 53 eller 54 stemmer går mot Blatter.

– Jeg jobber med å overbevise et par stykker, sa franskmannen.

– Blatter kan slås

Platini har blitt nevnt som en mulig arvtaker etter Blatter, men den tidligere storspilleren sier han ikke angrer på at han ikke stiller til valg i Zürich.

– Jeg vil ikke stille til valg mot en venn, sa han.

UEFA-sjefen sier han tror Blatter kan slås i fredagens valg, selv om sveitseren er favoritt til å vinne en femte periode som FIFA-president.

– Ja, han kan slås etter det som skjedde i går, sa han.

Personvernpolicy