Storfavoritten Bjørgen

Alle peker på Marit Bjørgen foran torsdagens VM-sprint i Falun, i det som blir hennes 32. VM-start i karrieren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen i den norske troppen er i nærheten av å matche det.

Medaljestatistikken etter de 31 startene hittil i VM-sammenheng er 12 gull, fire sølv og tre bronse.

Bjørgen er den suverent mest rutinerte i den norske troppen. Av dem med flest VM-starter i den norske troppen bak Bjørgen, har Kristin Størmer Steira 21 og Petter Northug 19.

Det vil overraske stort om det ikke ender med en ny medalje på den klassiske VM-sprinten. Kanskje blir det gull også. Bjørgen har vunnet fem av de seks sprintene som er kjørt i verdenscupen hittil i sesongen.

Les også: Northug går for medaljen han mangler

Det var liten tvil om hvem som var det mest ettertraktede intervjuobjektet på plenumskonferansen på Högskolen Dalarna i Falun onsdag morgen.

– Dette har vært min beste sprintsesong på veldig lenge, og jeg har gjort det ganske bra. To av seirene er kommet i klassisk, og jeg er kanskje best i skøyting, men jeg er en av favorittene og er klar over det, sa Bjørgen under den godt besøkte pressekonferansen.

Flying start

Bjørgen vil svært gjerne åpne mesterskapet på best mulig måte.

– Det er godt å lykkes fra start i mesterskapet. Det betyr mye for selvtilliten til det som kommer senere. Jeg er favoritt på flere distanser, men det er små marginer. Sprint er sprint, og selv om en føler seg sterk kan en være uheldig og bli taklet. I en sprint har du ikke kontrollen, men jeg har absolutt muligheten, sa Bjørgen.

I Östersund sist helg var alle de fem norske VM-uttatte sprinterne i finalen. Sveriges Stina Nilsson sto for det utenlandske innslaget.

På pressekonferansen ble den norske dominansen internasjonalt nær sagt som alltid et tema, men Bjørgen var klar på at det ikke var aktuelt å bli dårligere for at de øvrige nasjonene skulle hevde seg bedre.

– De andre har et ansvar for å bli bedre, fastslo Bjørgen.

Isolert sett er det vanskelig å være uenig i en slik uttalelse.

Les også: Tre kombinertløpere klare for VM-åpningen

Passer godt

Bjørgen roste den nye sprintløypa i Falun. Den tar nok nærmere fire minutter å ta seg gjennom.

– Det er blitt utrolig fine løyper her, og at sprinten er blitt lenger er en fordel for meg, sa Bjørgen.

Det tror også TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland.

– Marit er storfavoritt. Hun kommer seg greit gjennom prologen, og så tipper jeg at hun tar det litt rolig i kvartfinalen. Mot slutten av semifinalen kommer hun til å skru opp tempoet, og i finalen vil hun vinne med flere meter, spådde Aukland overfor NTB.

Les også: Over og ut for svensken i ski-VM

Bjørgen selv virker å ha full kontroll over nervene i det som kan komme til å bli hennes siste VM på ski.

– Jeg har vært med lenge og har også gått et VM på hjemmebane. Jeg har lært meg å takle presset. Det største presset legger jeg på meg selv. Presset og forventningene er ikke noe jeg bruker tid og energi på, sa 34-åringen fra Rognes i Sør-Trøndelag.

Se hele pressekonferansen med de norske damene her:

Personvernpolicy