Saudi-Arabia vil ha OL - men kun for menn

UNNTAKET: Saudi Arabias Sarah Attar løp 800 meter for kongedømmet under London-OL i 2012. Men på hjemmebane får hun ikke konkurrere. Foto: NTB/Scanpix
UNNTAKET: Saudi Arabias Sarah Attar løp 800 meter for kongedømmet under London-OL i 2012. Men på hjemmebane får hun ikke konkurrere. Foto: NTB/Scanpix

Saudi-Arabia har fått et bastant nei til en forespørsel om å arrangere sommer-OL sammen med Bahrain. Årsak: De ville kjønnsoppdele lekene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var sist måned det erkekonservative kongedømmet stilet sitt forslag til IOC: De ønsker å være vertskap for sommer-OL sammen med nabolandet. Herrene skulle konkurrere i Saudi-Arabia, mens kvinnene skulle slåss om medaljer i mindre konservative Bahrain.

Men IOC-president Thomas Bech var rekordrask til å avslå hele forslaget, og uttalte tirsdag til nyhetsbyrået AP at Saudi-Arabia bare kan glemme å være vertsland for De olympiske leker så lenge de har regler som diskriminerer kvinner i sport.

Les også: Judoka (16) ble første saudiarabiske kvinne til å konkurrere i et OL

Krever ikke-diskriminering

– En forpliktelse til ikke-diskriminering vil være obligatorisk for alle land som vil være vertskap for OL i fremtiden. Dette ble gjort helt klart i OL-reformene for 2020, og vil også tas med i vertsbyenes kontrakt, sier IOC-president Thomas Bech til AP.

– Blir ikke dette innfridd, er ikke søkeren kvalifisert. Land som Saudi-Arabia må virkelig jobbe for å tillate kvinnelige utøvere å delta, sier Bech.

I Saudi-Arabia har kvinner som hovedregel ikke adgang til å drive idrett, og gym er ikke på pensum for jenter i offentlig skole. Bare enkelte privatskoler får lov til å undervise i faget, og det bare så lenge undervisningen er i tråd med islamsk lov. Det eksisterer ingen idrettsanlegg for kvinner i det søkkrike oljelandet.

Men de overrasket verden da de i 2012 sendte to kvinner for å delta i OL i London.

Les også: Nå får kvinner lov til å se fotball i Saudi-Arabia

– Kan ikke outsource problemer

Prinsen Fahad bin Jalawi Al Saud, som er rådgiver for presidenten i den saudi-arabiske olympiske komité, mener 2020-reformene nettopp åpner for løsningen om å avholde deler av arrangementet i andre regioner, byer eller land, ifølge AP.

Han fikk raskt svar på tiltale:

– Man kan ikke bare «outsource» visse saker til et annet land, uttalte IOC-talsmann Mark Adams til AP.

Saudi-Arabia har ikke noe fullverdig medlem i IOC, men prins Nawaf Faisal Fahd bin Abdul-Aziz er æresmedlem i komiteen.

Personvernpolicy