Del av stjålet VM-trofé kommet til rette

Italia presenterer det berømte VM-trofeet til brasilianske kollegaer foran Fotball-VM i 1950. Nå er en del av trofeet funnet igjen. Foto: AP / NTB scanpix.
Italia presenterer det berømte VM-trofeet til brasilianske kollegaer foran Fotball-VM i 1950. Nå er en del av trofeet funnet igjen. Foto: AP / NTB scanpix.

En del fra det originale VM-trofeet, som ble stjålet i Brasil i 1983 og aldri funnet, er oppdaget i FIFAs hovedkontor i Zürich.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Funnet ble gjort i kjelleren til FIFAs hovedkontor i Zürich, melder AP.

Det opprinnelige VM-trofeet ble laget til VM i Uruguay i 1930 av den franske kunstneren Abel LaFleur.

Det var 32 cm høyt, veide ca 5,5 kilo og var av rent gull. Det forestilte seiersgudinnen som i sine hevede armer holdt en åttekantet skål, og fikk navnet Jules Rimet Trophy, oppkalt etter franskmannen som i 33 år satt som president for det internasjonale fotballforbundet, FIFA og som hadde hovedæren for at drømmen om et fotball-VM ble en realitet.

På delen av Jules Rimet-trofeet som nå er funnet, er navnene til de første VM-vinnerne inngravert. Uruguay ble den første eier av Jules Rimet-pokalen da de vant VM-tittelen i 1930. Så vant Italia i 1934 og i 1938.

Borte flere ganger

Funnet av det Jules Rimet-trofeet markerer siste kapittel i en svært begivenhetsrik historie.

Da andre verdenskrig satte en brutal stopp for fotballmesterskapet, sov FIFA-president Jules Rimet med det berømte trofeet under sengen for å unngå at det skulle bli stjålet.

Etter krigen levde trofeet et stille og rolig liv som vandrepokal fram til det plutselig ble stjålet under en utstilling i Westminster i London i mars 1966. Fortvilelsen var stor hos FIFA. VM var nemlig bare fire måneder unna, og en nasjonal leteaksjon ble igangsatt.

Sporet opp av en hund

Det tok ikke mer enn en uke før pokalen var oppsporet av en to år gammel hund ved navn Pickles. Sammen med eieren sin, David Corbett, gikk de tur langs Themsen i London, da Pickles snuste seg fram til pokalen innpakket i papir under en hekk.

– Jeg tok av papiret og så en statue hvor det var inngravert Tyskland, Uruguay og Brasil, sa Corbett i et intervju i 1990.

Som belønning for funnet fikk Pickles et gedigent lammelår og en medalje - og pokalen kunne gis videre til England som vant mesterskapet etter en særdeles spennende finale mot Vest-Tyskland.

Forsvant i 1983

Fire år senere fikk Brasil pokalen til odel og eie da de vant VM for tredje gang. I 1983, 13 år senere, ble trofeet imidlertid på nytt stjålet.

Teorien den gang var at tyvene trolig hadde smeltet det ned og solgt gullet. Nå har altså en del av pokalen kommet til rette i kjelleren til FIFAs hovedkontor i Zürich.

I mellomtiden har man tatt i bruk dagens pokal, FIFA World Cup Trophy.

Personvernpolicy