Tror ikke 250-metersgrensen krysses i Kulm

LANGE SVEV: Johan Remen Evensen holder fortsatt verdensrekorden selv om han har lagt opp. (Foto: Morten Holm / Scanpix)
LANGE SVEV: Johan Remen Evensen holder fortsatt verdensrekorden selv om han har lagt opp. (Foto: Morten Holm / Scanpix)

Johan Remen Evensens verdensrekord skal presses i Kulm i vinter. Selv tror han rekorden kan ryke, men at 250 meter er for ambisiøst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom 1970, 80-, 90- og 2000-tallet har mammutbakken i Planica vært lederen i lange svev. I 2011 tok Vikersund tilbake hegemoniet om verdens største skibakke. Nå har også østerrikerne kastet seg inn i kampen om spektakulære svev og lengder opp mot drømmegrensen 250 meter.

Bakken utenfor den lille landsbyen Bad Mitterndorf er blitt bygd om og har fått en moderne profil som bakkene i Vikersund og Planica. Den sistnevnte er fortsatt under ombygging og blir kanskje ikke ferdig til den planlagte verdenscupavslutningen i mars.

I Kulm skal, etter planen, østerrikernes hoppess Gregor Schlierenzauer sette utfor 8. januar. Det er dagen etter at han fyller 25 år. Dermed kan østerrikerne snyte både Vikersund og Planica for drømmehoppet over 250 meter. Helgen fra 9.-11. januar er resten av verdenseliten på plass for renn.

Les også: Åpningsrennet i hoppuka avlyst

Evensen lengst

Verdensrekordholder Johan Remen Evensen tror derimot ikke på at man kan klare å hoppe over 250 meter i den nybygde bakken i Kulm.

– De har klart det matematiske med å få en bakkestørrelse (HS) på 225 meter, men det er langt fra dit og til å nå 250 meter. Slik jeg har sett tegningene, er bakken litt mer lik Vikersund da jeg satte mine rekorder. Det er klart at med den riktige hopperen under helt ideelle forhold, så kan det være mulig, men jeg tror det ikke. Det kan bli verdensrekord, men det blir ikke over 250 meter, sier Evensen til NTB.

Han valgte overraskende å legge opp omtrent mens han var på topp i karrieren. Han hadde fått nok av selvpiningen det var å holde matchvekten en skihopper må ha. I dag har Evensen tatt overfor Espen Bredesen som NRKs ekspertkommentator og skal kommentere rennene fra hoppuka sammen med Christian Nilssen.

– Jeg angrer hver eneste dag på at jeg la opp, men å få kommentere hopp må være det neste beste, sier romsdalingen.

Les også: Tom Hilde vant i Sveits

Gleder seg

Selv kan han fortelle at han ikke hadde helt optimale forhold i sitt rekordhopp på 246,5 meter i Vikersund en bitende kald vinterkveld i 2011. Det var baktrekk, men det som reddet ham var at den kalde luften har høyere tetthet enn varm luft og gir bedre løft.

I Vikersund er det verdenscuprenn først i februar. Minst én nordmann som liker å fly ser fram til mange skiflygingsrenn denne vinteren.

Rune Velta tok VM-sølv i Vikersund i 2012 bak Robert Kranjec. Han gleder seg stort til skiflygingen i Kulm.

– Jeg har fått med meg at de har bygget om og lagd bakken i Kulm større. Vi skal gjøre vårt for kanskje å hoppe over 250 meter, sier Velta til NTB.

Også Anders Fannemel liker å fly. Han noterte verdens nest lengste svev da han landet på 244,5 meter under VM i 2012.

Personvernpolicy