Pistorius kan gå fri etter drapsdommen

Oscar Pistorius risikerer opp til 15 år i fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i uaktsomt drap på kjæresten Reeva Steenkamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men enkelte tror idrettsstjernen kommer til å slippe tid bak murene.

Pistorius sto helt urørlig med hendene foldet og fortrakk ikke en mine da dommer Thokozile Masipa leste opp kjennelsen fredag formiddag.

Strafferammen for uaktsomt drap i Sør-Afrika er opp til 15 år i fengsel, men fordi Pistorius ikke tidligere er straffedømt kan han unngå fengselsstraff, tror ekspert i strafferett Martin Hood.

– Han kommer nesten helt sikkert ikke til å måtte sone i fengsel, tror jeg, sier Hood til tv-stasjonen ENCA i Sør-Afrika etter kjennelsen.

Pistorius får vite hvilken straff han skal sone 13. oktober.

Les også: Pistorius frifunnet for overlagt og forsettlig drap

Handlet uaktsomt

Dommer Masipa mener den sørafrikanske idrettsstjernen handlet uaktsomt da han skjøt Steenkamp med fire skudd gjennom toalettdøren natt til valentinsdagen 14. februar 2013.

– En fornuftig person ville ha sett at den som var bak døren kunne bli drept av skuddene og ville tatt sine forholdsregler. Det har ikke den tiltalte gjort i denne saken, sa dommeren, før hun avsa kjennelsen om uaktsomt drap.

Pistorius har tilstått drapet på kjæresten, men har hele tiden hevdet at han trodde det var en innbruddstyv han skjøt gjennom døren, og at han handlet i selvforsvar.

Skuffet påtalemyndighet

Den funksjonshemmede idrettsstjernen, kjent som «Blade Runner», ble torsdag frifunnet for de mest alvorlige tiltalepunktene om overlagt og forsettlig drap. Dommeren mente aktoratet ikke hadde gode nok beviser til å underbygge at drapet var en villet handling.

Fredag uttalte en representant for påtalemyndigheten at de var «skuffet» over rettens avgjørelse.

Påtalemyndigheten har argumentert for at hylet mange mener å ha hørt fra leiligheten drapsnatten, kom fra Steenkamp under en krangel med Pistorius, og at idrettsstjernen deretter skjøt og drepte kjæresten med overlegg. De ba om at Pistorius måtte dømmes til 25 års fengsel.

Det er ikke avgjort om saken blir anket.

Skyldig i våpenbruk

At den verdenskjente funksjonshemmede løperstjernen ble frifunnet for både overlagt og forsettlig drap, kom svært overraskende på mange i Sør-Afrika, som mener dommen var for mild.

– Hadde han ikke hatt penger ville han sittet i fengsel, uttalte en lokal pastor etter kjennelsen fredag.

Pistorius sto tiltalt for til sammen tre punkter knyttet til våpenbesittelse, i tillegg til drap. Han ble funnet skyldig i å ha avfyrt et skudd i en restaurant, men frikjent på de to andre punktene om skyting ut av et soltak i en bil og ulovlig besittelse av ammunisjon.

Den beinamputerte atleten har vunnet seks gull i løping i Paralympics. Han har også konkurrert i VM for funksjonsfriske og i London-OL i 2012.

Personvernpolicy