Sjokkert over Pistorius-frifinnelse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den sørafrikanske idrettsstjernen Oscar Pistorius ble frifunnet for både overlagt og forsettlig drap på kjæresten, men kan bli dømt for uaktsomt drap. Sørafrikanske jusseksperter er overrasket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Pistorius-saken:

* 14. februar i fjor ble den sørafrikanske friidrettsstjernen Oscar Pistorius pågrepet etter at kjæresten Reeva Steenkamp (29) ble funnet drept hjemme hos Pistorius i Pretoria

* Pistorius (27) innrømmet at han skjøt og drepte Steenkamp gjennom en lukket toalettdør. Han hevder han handlet i selvforsvar fordi han trodde hun var en innbruddstyv.

* Påtalemyndigheten festet ikke lit til forklaringen og siktet ham for overlagt drap.

* Rettssaken ble innledet 3. mars i år i Pretoria, men tok pause i sommer da Pistorius gjennomgikk en psykiatrisk vurdering. Den konkluderte med at han ikke var psykisk ustabil i gjerningsøyeblikket.

* Pistorius ble torsdag frikjent for både overlagt og forsettlig drap, men dommeren slo fast at han hadde opptrådt uaktsomt. Konklusjonen i kjennelsen ventes fredag.

* Beinamputerte Pistorius har vunnet seks gull i løping i Paralympics. Han har også konkurrert i VM for funksjonsfriske og i London-OL i 2012.

Dommer Thokozile Masipa leste torsdag opp deler av kjennelsen mot den funksjonshemmede friidrettsstjernen, som i februar i fjor skjøt og drepte kjæresten Reeva Steenkamp i sitt hjem.

Dommer Masipa frifant Pistorius for både overlagt og forsettlig drap fordi hun mente aktoratet ikke hadde gode nok beviser til å underbygge at drapet var en villet handling. Hun konkluderte derimot langt på vei med at Pistorius hadde handlet uaktsomt da han skjøt Steenkamp med fire skudd gjennom toalettdøren.

– Den tiltalte hadde god nok tid til å reflektere, tenke og agere fornuftig, sa dommer Masipa. Men etter å ha lest store deler av kjennelsen, kunngjorde dommeren overraskende at retten var hevet og at selve konklusjonen ikke ville bli gjort kjent før fredag morgen.

Sørafrikanske medier tror dommer Masipa vil kjenne Pistorius skyldig i uaktsomt drap når retten igjen settes fredag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kritikkverdig

Men at den verdenskjente funksjonshemmede løperstjernen ble frifunnet for både overlagt og forsettlig drap, kom svært overraskende på mange jusseksperter i Sør-Afrika. Dommeren var altfor mild, mener de.

– Jeg er sjokkert, sier strafferettsadvokaten Martin Hood.

– Jeg tror hun kommer til å få mye kritikk fra både dommerstanden og fra rettssystemet. De fleste innen jussmiljøet var enige om at han var skyldig i drap, sier Hood.

– Dette kan åpne for systematisk misbruk av rettssystemet vårt, folk kan skyte sin partner og deretter bare hevde det var selvforsvar, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen strafferettsadvokat, David Dadic, sier han og mange andre jurister er «ganske så rystet» over kjennelsen. Jussprofessoren James Grant understreker imidlertid at påtalemyndigheten kan anke kjennelsen dersom den mener den er feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Pistorius stemplet som bedragersk i retten

Steinansikt

Familiene til både Pistorius og til Reeva Steenkamp var til stede under torsdagens rettsmøte, slik de har vært hver dag så lenge rettssaken har pågått.

June Steenkamp, moren til Reeva Steenkamp, fulgte torsdag nøye med på dommerens opplesning av kjennelsen uten å fortrekke en mine. Verken hun eller mannen har kommentert kjennelsen.

Han har tilstått å ha drept kjæresten med fire skudd gjennom døren til toalettet hjemme hos seg selv. Men han har hele tiden hevdet at han trodde det var en innbruddstyv han hørte og at han skjøt i selvforsvar.

Les også: Pistorius ikke psykisk ustabil

Pistorius gråt

Idrettsstjernen gråt åpenlyst da han ble frifunnet for de to alvorligste punktene.

Dommeren pekte også på at Pistorius ikke kunne forutse at han ville drepe personen bak døren, men at skytingen uten tvil var en ulovlig handling.

Masipa omtalte også Pistorius' forklaring som lite troverdig og har utelukket at han var psykisk ustabil i gjerningsøyeblikket.

I tillegg til drap, er idrettsstjernen er også tiltalt for tre punkter knyttet til våpenbesittelse.