Argentina kan reddes av én mann – som i 1986

Tilsynelatende god stemning hos Lionel Messi, selv om Argentinas skjeben hviler mye på hans skuldre. (Foto: AP Photo/Victor R. Caivano / NTB Scanpix)
Tilsynelatende god stemning hos Lionel Messi, selv om Argentinas skjeben hviler mye på hans skuldre. (Foto: AP Photo/Victor R. Caivano / NTB Scanpix)

Lionel Messi har berget Argentina hittil i VM. Superstjernen kan bli like viktig for de stripete som Diego Maradona var det i 1986.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med fire mål hittil i turneringen har Messi hjulpet Argentina til kvartfinale mot Belgia. Presset er stort på Barcelona-angriperen foran lørdagens duell i Brasília.

– Messi betyr det samme for laget som Maradona gjorde, sier Argentina-legenden Jorge Valdano.

Formasjonsskifter

Han scoret ett av målene da Argentina, anført av Maradona, ble verdensmester i 1986. Nærmest på egen hånd tok Maradona med seg sitt kjære Argentina hele veien.

Som i 1986 har Argentina endret formasjon underveis i mesterskapet. Den gangen innledet Carlos Bilardo med 4-3-1-2-formasjon, endret til 3-4-1-2 og avsluttet med mer kompakte 3-5-1-1 hvor Maradona fikk frie tøyler.

Alejandro Sabella fikk kjeft etter at Argentina innledet med 5-3-2 mot Bosnia. Allerede etter én omgang la landslagssjefen om. Nå spiller Argentina mer 4-3-3 med Messi som «fri mann».

Mangler ledere

Forskjellen som kanskje utmerker seg mest, er at der Maradona kunne stole på midtbanen, mangler årets Argentina lederskikkelser. Bare Javier Mascherano virker å være ledertype bak Messi.

– Dette er trolig en av de viktigste fotballkampene for vårt land, sier Mascherano selv før møtet med Belgia.

En av spillerne fra 1986-laget, Hector Enrique, forteller om hvor viktig Maradona var som ledestjerne:

– Diego spredte selvtillit til lagkameratene sine. Han gikk foran som et forbilde for oss alle. Vi visste at vi ikke kunne spille som ham, men i det minste med hans holdning og lidenskap.

Vil heller ha kollektiv

Der Argentina har vært ruskete bakover og bare var Blerim Dzemailis utrolige stolpetreff unna straffesparkkonkurranse mot Sveits i åttedelsfinalen, har Belgia vært kompakte med bare to baklengsmål. Med Vincent Kompany og Daniel Van Buyten er belgierne bunnsolide.

– Dersom Messi er i ekstraordinær form, vil han gi oss problemer. Men dersom du spør meg som trener om jeg foretrekker et godt kollektiv eller én stor spiller, vil jeg alltid velge laget, sier Belgias landslagssjef Marc Wilmots.

Se video: Finn ut hvilken av de 16 typene fotballsupporter du er

Klarte det ikke i 86

En nøkkel for belgierne, som kun har spilt VM-semifinale én gang (i 1986 mot Argentina), blir å ta bedre vare på sjansene. I åttedelsfinalen mot USA vartet amerikanernes keeper Tim Howard opp med 15 redninger.

– Vi har potensial til å gjøre det hektisk for dem og stå for en overraskelse, sier Wilmots.

Spørsmålet er om Belgias mannskap sammen kan stoppe den lille magikeren Messi. De klarte ikke stoppe Maradona i 1986. Med kampens to scoringer sendte Diego Armando Maradona Argentina til finale, mens Belgia måtte ut i bronsekamp.

Les også: Lionel Messi: – Vi må utnytte flaksen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus