Nederland må stoppe VM-askeladden

Klaas Jan Huntelaar og Nederland har på papiret enkel motstand mot Costa Rica. (FOTO: AFP PHOTO / DAMIEN MEYER / NTB Scanpix
Klaas Jan Huntelaar og Nederland har på papiret enkel motstand mot Costa Rica. (FOTO: AFP PHOTO / DAMIEN MEYER / NTB Scanpix

Fire strake seirer og skyhøy selvtillit har gitt Nederland håp om å ta seg til en ny VM-finale, men først må lille Costa Rica ryddes av veien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Oranje» er sikret sin annen strake VM-semifinale om laget lørdag setter en stopper for costaricanernes sensasjonsferd i Brasil.

Med Arjen Robben i superform og hele 12 mål på fire kamper tar de fleste for gitt at Nederland går greit videre. Samtidig er det umulig ikke å la seg imponere av Costa Ricas vei til en historisk kvartfinale.

Mellomamerikanerne ble klar for cupspillet allerede etter to gruppekamper da de i tur og orden tok skalpen av fotballstormaktene Uruguay (3-1) og Italia (1-0).

– Costa Rica er et veldig godt lag, som har vist seg vanskelig å slå. De vant en veldig tøff gruppe med Italia, England og Uruguay. Det er imponerende det de har fått til, og vi må forberede oss godt om vi skal slå dem, sier Robben.

– Kan ikke gi dem rom

Nederland var langt unna favorittsjiktet før VM, men taktisk fleksibilitet og sterk moral har dekket over svakhetene i laget. Nå drømmer nederlenderne om en etterlengtet VM-triumf. Det har endt med tap i samtlige tre finaler landet har deltatt i, senest mot Spania for fire år siden.

Seier over Costa Rica gir «Oranje» en semifinale mot enten Argentina eller naboen Belgia.

Robben og Robin van Persie har seks mål seg imellom, men de har ikke fått nettsus på to kamper.

– Vi kan ikke gi dem rom å manøvrere seg. Det kan bli kostbart om de finne en åpning, advarer Celso Borges om Nederlands angrepsduo.

Den tidligere Fredrikstad-spilleren har spilt alle Costa Ricas VM-kamper.

Se video: Finn ut hvilken av de 16 typene fotballsupporter du er

Ingen frykt

Nederlands landslagssjef Louis van Gaal er tvunget til å gjøre en justering på midtbanen til kvartfinalen. Nigel de Jong hinket av banen med en lyskeskade etter bare ni minutter i 2-1-seieren over Mexico sist. I tillegg er det fortsatt usikkert om Leroy Fer blir klar i tide. Han trøbler med et lårproblem.

Costa Rica må lørdag klare seg uten forsvarsspilleren Óscar Duarte, som ble utvist for to gule kort i seieren over Hellas i åttedelsfinalen. Lagets keeperhelt Keylor Navas har også slitt med skulderen de siste dagene, men det hindrer ham ikke fra å spille.

– Vi vil gi absolutt alt i det som blir en av de største kampene i våre liv. Vi er en veldig samlet gjeng med stor mental styrke. Folk hadde overhodet ikke regnet med oss, alle trodde vi kom til å gå poengløs gjennom gruppespillet. Det har virket motiverende. Vi tror på oss selv og frykter ingen, sier Navas.

Les også: Navas den store VM-helten da Costa Rica sikret kvartfinaleplass

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus