– Må forberede seg på det verste

Formel 1-legenden Michael Schumacher pådro seg livstruende skader da han var utsatt for en skiulykke i de franske alper 29. desember i fjor. Foto: AP / NTB scanpix.
Formel 1-legenden Michael Schumacher pådro seg livstruende skader da han var utsatt for en skiulykke i de franske alper 29. desember i fjor. Foto: AP / NTB scanpix.

Tidligere sjefslege i formel 1 mener manglende oppdateringer om Michael Schumachers tilstand er urovekkende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Formel 1-legenden Michael Schumacher pådro seg livstruende skader da han var utsatt for en skiulykke i de franske alper 29. desember i fjor.

Hjelmen hans ble delt i to under fallet.

På sin egen hjemmeside skriver den tidligere sjefslegen i formel 1, Gary Hartstein, at sjansene blir stadig mindre for at Schumacher kommer seg etter fallet.

– Jo lenger tid det tar, jo mindre sannsynlig er det at Michael vil komme seg i vesentlig grad, skriver Hartstein.

– Tyder på dårlig opplæring

Den tidligere sjefslegen er kritisk til at det tok så lang tid før Schumacher kom til en nevrokirurg.

Tyskeren ble først sendt til et lokalt sykehus i Moutiers hvor det ikke var en nevrologisk-avdeling, og måtte derfor i all hast fraktes til Grenoble.

– Jeg er kritisk til et system som gjør at pasienter med hodeskader bringes til sykehus uten nevrokirurgi, skriver Hartstein og følger opp:

– Den manglende kontrollen som ble gjennomført av pasienten før flyturen, og at de ikke fokuserte godt nok på pasientens luftveier, tyder på dårlig opplæring og at mannskapet kanskje hadde lite erfaring med å jobbe under svært vanskelig forhold. Jeg er veldig kritisk til et system som lar dette skje, skriver han.

Har film av ulykken

Schumacher hadde på seg et lite kamera festet på hjelmen da han falt. De franske etterforskerne som har analysert den to minutter lange sekvensen har fortalt at han fløy åtte meter gjennom lufta før fallet.

– Vi har undersøkt filmen. Den er tydelig og gir oss mye informasjon. Den bekrefter mye av informasjonen vi har fått. Vi bruker filmen til å lage rekonstruksjoner av ulykken, sa den statsoppnevnte etterforskningslederen Patrick Quincy på en pressekonferanse i januar.

Han påpekte samtidig at skiene ikke er årsaken til ulykken.

– Schumacher er en veldig god skiløper, og han bestemte seg for å kjøre utenfor merket løype. Det ser ikke ut til at han reduserte farten nevneverdig i frikjøringen. Vi kan ikke fastslå hvor fort han kjørte i ganske vanskelig terreng, sa etterforskningslederen.