FNs menneskerettskommissær:– Fryktelige brudd på menneskerettighetene i russiskokkuperte Krim

IKKE BARE IDYLL: Den russiske statsminister Dmitrij Medvedev (nr. to fra høyre) står sammen med medlemmer av motorsykkeklubben «Nattulvene» i Sebastopol på Krim, 18. august. Folk i området blir ifølge FN utsatt for grove menneskerettsbrudd.
IKKE BARE IDYLL: Den russiske statsminister Dmitrij Medvedev (nr. to fra høyre) står sammen med medlemmer av motorsykkeklubben «Nattulvene» i Sebastopol på Krim, 18. august. Folk i området blir ifølge FN utsatt for grove menneskerettsbrudd. Foto: Dmitry Astakhov / AP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tortur, forsvinninger og minst én utenomrettslig henrettelse, melder FNs vaktbikkje for menneskerettigheter om tilstanden på Krim-halvøya etter den russiske annekteringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk av tortur, inkludert seksuelle overgrep og internering av opposisjonelle i psykiatriske institusjoner, er noen av de alvorlige overgrepene på Krimhalvøya etter Russlands okkupasjon, som FNs menneskerettighetskontor rapporterer om fra Ukraina.

– Situasjonen for menneskerettigheter i Krim har blitt betydelig verre under Russlands okkupasjon, men mange og alvorlige brudd gjennomført av statlige, russiske representanter, ifølge en større rapport fra FNs menneskerettighetskontor mandag.

Rapporten er skrevet etter et opphold i Ukraina, da russiske myndigheter ikke tillot FN-rapportørene å komme til Krim.

Les også: Putin besøkte Krim-halvøya, Ukraina protesterer

Troskap til fienden

Ifølge rapporten kan FN-inspektørene dokumentere ubegrunnede arrestasjoner, forsvinninger, mishandling og tortur. Og i minst ett tilfelle er utenomrettslig henrettelse dokumentert.
Rapporten kommer med 20 anbefalinger til den russiske regjeringen for å få den til å oppfylle sine forpliktelser som en okkupasjonsmakt.
Ifølge rapporten har Russland innført russisk statsborgerskap for befolkningen i Krim, men ikke alle har fått det. De som blir statsløse, blir utsatt for forskjellsbehandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å tvinge statsborgerskap på innbyggerne i et okkupert område er som å få dem til å sverge troskap til en makt de anser som fiendtlig, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein.

Les også: Mattis anklager Russland: – Prøver å flytte grenser med makt

Språkstans i Krim og Ukraina

Folk har blitt arrestert og fraktet i fangenskap til straffeleire i Sibir. Ukrainske medier har blitt stengt og demonstranter slått ned på, heter det videre.
– Utdanning på ukrainsk språk har nesten forsvunnet fra Krim, skriver rapportørene.

Rapporten omtaler ikke situasjonen i Ukraina. Men der har myndighetene stanset undervisning på minoritetsspråk som russisk, polsk og ungarsk etter 5. klasse, noe som har utløst raseri i Ukrainas naboland.