Anklager om brudd på ny våpenhvile i Ukraina

En ukrainsk soldat ved et senter for utdeling av humanitær hjelp i Avdiivka øst i Ukraina. Foto: AP / NTB scanpix
En ukrainsk soldat ved et senter for utdeling av humanitær hjelp i Avdiivka øst i Ukraina. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina anklager opprørerne øst i landet for brudd på den nye våpenhvilen som trådte i kraft mandag. Én soldat skal være drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ukrainsk militær talsmann hevder de russisk-støttede opprørerne har angrepet de ukrainske styrkene "på alle fronter". I tillegg til soldaten som skal være drept, er én blitt såret i løpet av det siste døgnet.

Opplysningene står i kontrast til uttalelser fra en talsmann for det opprørskontrollerte området som kalles Folkerepublikken Donetsk. Han hevder våpenhvilen stort sett er blitt overholdt siden midnatt natt til mandag og at det nesten ikke har vært noen angrep.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov opplyste lørdag at det var blitt enighet om våpenhvilen på sikkerhetskonferansen som ble holdt i München.

Myndighetene i Ukraina, Russland, Frankrike og Tyskland deltok i samtalene om våpenhvilen. Lavrov beskrev stemningen i forhandlingene som "positiv".

Samme dag erklærte russerne imidlertid også at de heretter vil godta pass utstedt i opprørskontrollerte Øst-Ukraina. Beslutningen ble kalt en provokasjon av Ukrainas regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump har lenge tatt til orde for et bedre forhold til Russland, og ifølge avisa New York Times har en av hans medarbeidere forsøkt å utarbeide en ny fredsplan for Øst-Ukraina. Planen skal angivelig også gjøre det mulig å heve USAs sanksjoner mot Russland.

Framstøtet skal ha vakt stor misnøye i den ukrainske regjeringen.