Meny

Legger enormt «lokk» over Tsjernobyl-reaktor

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uken begynte flyttingen av et enormt skall av stål og betong, som skal plasseres over restene av reaktoren i Ukraina der verdens verste atomulykke skjedde i 1986.

Tsjernobyl-ulykken

  • Natt til 26. april 1986 eksploderte en tre år gammel reaktor ved kjernekraftverket Tsjernobyl nord for Ukrainas hovedstad Kiev, like ved grensen til Hviterussland.
  • Rundt 50 brannmenn og redningsmannskaper døde av strålingsdosene de fikk mens de prøvde å slukke brannen
  • Enorme mengder radioaktive partikler ble ført med vinden nordover i det som ses som historiens verste atomulykke.
  • 70 prosent av det radioaktive nedfallet havnet i Hviterussland, men også Norge og Sverige ble hardt rammet
  • Det er stor uenighet om de mer langsiktige helsekonsekvensene av Tsjernobyl-ulykken.
  • Anslag viser at 8 – 10.000 barn, de fleste i Hviterussland, fikk kreft i skjoldbruskkjertelen på grunn av radioaktivt jod. De aller fleste overlevde.
  • WHO har tidligere anslått at strålingen fra Tsjernobyl til sammen vil koste 9.000 mennesker livet, mens organisasjonen Greenpeace mener ti ganger så mange vil dø som følge av strålingen.

(Kilder: NTB, Statens strålevern) (©NTB)

Skjoldet er bygget som en bue, og skal til slutt dekke restene av den ukrainske atomreaktoren.

Eksplosjonen i 1986 sendte en søyle av radioaktivt materiale til værs, og utløste krisetilstand i Europa da omfanget av ulykken ble kjent.

Skjoldet er bygget for å hindre videre spredning av radioaktivt materiale det nærmeste århundret, melder BBC News.

Buen måler 275 meter i bredden og 108 meter i høyden, og har kostet 13 milliarder kroner. Den veier omkring 36.000 tonn, og er bygget for å kunne tåle ekstremvær som tornadoer.

Den europeiske bank for gjenoppbygning og utvikling (EBRD), som leder prosjektet, beskriver buen som «det største mobile byggverket noen sinne oppført på land».

Les også: Naturen tok byen tilbake

Åpner forseglet reaktor

Arbeidet med skjoldet begynte i slutten av 2010, og skal være helt ferdig mot slutten av neste år, ifølge en pressemelding fra utviklingsbanken som driver prosjektet. Arbeidet har vært ledet av det franske firmaet Novarca, og EU har i hovedsak tatt regningen, melder NRK.no.

Det er anslått at flyttingen av skjoldet, som begynte mandag, vil ta omkring fem dager.

Les også: 30 år siden Tsjernobyl: Kan atomkatastrofen ramme på ny?

Siden begynner arbeidet med å demontere restene av reaktoren, som har ligget forseglet i en såkalt «sarkofag». Arbeidet med å sikre store mengder radioaktivt materiale inne i sarkofagen gjenstår.

Eksperter frykter at ytterligere radioaktivt materiale kan spres om deler av reaktoren kollapser inne i sarkofagen.

Se også:  Slik har du aldri sett Tsjernobyl før

Fremdeles sterk stråling

Skjoldet måtte bygges på avstand fra åstedet for ulykken, fordi strålingen like over reaktoren fremdeles er for sterk.

Nedsmeltningen og eksplosjonen ved atomkraftverket fra Sovjettiden er historiens verste atomulykke. Radioaktivt materiale ble spredd til andre deler av daværende Sovjet, samt Nord-Europa.

Det er store variasjoner i anslagene om hvor lenge ettervirkningene i området vil vare. Alt fra 800 til 20.000 år har blitt nevnt av forskere og lokale myndigheter. Noen få mennesker har flyttet tilbake til «eksklusjons-sonen» omkring ulykkesstedet, og turister får slippe inn i området. Skjoldet som nå kommer på plass er bygget for å vare i 100 år.

Også Norge har vært berørt av nedfallet de siste 30 årene. Landbruksdirektoratet skrev i 2010 at «det er ventet at radioaktivitet etter Tsjernobyl-ulykken vil finnes i Norge i mer enn 100 år fremover». Men fjorårets målinger viste ifølge direktoratet sterk bedring: Rekordlavt radioaktivitetsnivå i beitedyr

Les også:

Fukushima etter katastrofen (billedserie)

I ruinene av Sovjet (billedserie)

Populært