Russland trekker tilbake støtten til ICC

President Vladimir Putin har besluttet at Russland ikke skal bli medlem i ICC.
President Vladimir Putin har besluttet at Russland ikke skal bli medlem i ICC. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har besluttet å ikke bli medlem i Den internasjonale straffedomstolen ICC og trekker tilbake støtten til avtalen som la grunnlaget for domstolen, opplyser Kreml.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Vladimir Putin har skrevet under på et dekret der han beordrer utenriksdepartementet om å informere FN om beslutningen.

Tidligere denne uken la ICC fram en uttalelse der det het at straffedomstolen anser Russland og Ukraina for å være innblandet i en væpnet konflikt og at Krim-halvøya er okkupert av Russland.

Romavedtektene

I 2000 skrev Russland under Romavedtektene som bidro til opprettelsen av ICC, men har selv ikke ratifisert avtalen om å bli medlem. Nå har altså Putin besluttet at det heller ikke kommer på tale å melde landet inn i ICC.

– Den internasjonale straffedomstolen har ikke levd opp til forventningene knyttet til Romavedtektene og har aldri klart å bli upartisk, heter det på det russiske utenriksdepartementets nettsider.

Les også: Trump og Putin snakket sammen på telefon

Mener ICC er partisk

Moskva sier de er misfornøyde med domstolens vurdering av den korte krigen mellom Russland og nabolandet Georgia i 2008. Ifølge Russland ble krigen utløst av at regjeringen i Georgia gikk til angrep mot prorussiske sivile i regionen Sør-Ossetia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan derfor ikke stole på Den internasjonale straffedomstolen, skriver departementet.

Russland fastholder dessuten at Krim-halvøya ble annektert i 2014 gjennom demokratisk valg, ikke okkupasjon.

Verken USA eller Kina er heller medlem i ICC, men det er 124 andre land. ICC ble etablert i 2002 og er verdens første permanente internasjonale domstol som rettsforfølger enkeltpersoner anklaget for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.

Flere afrikanske land har den siste tiden truet med å forlate ICC.

Les også: Russland starter ny offensiv i Syria