Stoltenberg: Russland prøver å splitte oss

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ser et Russland som viser militære muskler og samtidig prøver å splitte europeiske land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag og torsdag samles NATOs medlemsland til forsvarsministermøte i Brussel. Der blir den voksende trusselen fra øst nok en gang et av de helt sentrale spørsmålene.

– Det vi ser, er et Russland som over lang tid har rustet opp, og et Russland som har prøvd å splitte Europa, for eksempel i synet på økonomiske sanksjoner, sier Stoltenberg til NTB.

Men russerne har ikke lyktes, fastholder NATO-sjefen.

– NATO er mer samlet enn på lenge, og NATO har gjennomført betydelige tiltak for fortsatt å kunne trygge alle medlemslandene i en farligere verden, sier han.

Les også: 5.000 russiske soldater i stor øvelse ved Norges grense

– Vil svekke EU

I forrige uke diskuterte EUs stats- og regjeringssjefer forholdet til Russland på sitt toppmøte i Brussel. Der kom alt fra krenkelser av medlemslands luftrom til desinformasjon, nettangrep og innblanding i politiske prosesser på bordet.

EU-landene er uenige om hvordan de skal svare, men fastslo at de holder alle muligheter på bordet.

Siden 2000 har Russland tredoblet den militære pengebruken. I Europa har den militære pengebruken i samme periode gått ned. Foto: Ria Novosti / Reuters
Siden 2000 har Russland tredoblet den militære pengebruken. I Europa har den militære pengebruken i samme periode gått ned. Foto: Ria Novosti / Reuters

– Russlands strategi er å svekke EU. Vi har et edruelig syn på realitetene og ingen illusjoner, sa EUs president Donald Tusk etter toppmøtet.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) bruker ikke like sterke ord, men fastslår at russerne gjør det de kan for å skape uenighet i EU og NATO – og mellom EU og NATO.

– Det vil være direkte i russisk interesse. Det gjelder hele spekteret fra sanksjonspolitikken til de militære virkemidlene, sier Søreide til NTB.

Grafikk: Slik kan Russland invadere Sverige på få timer

Skip på vei til Middelhavet

Siden 2000 har Russland tredoblet den militære pengebruken, påpeker Stoltenberg. I Europa har den militære pengebruken i samme periode gått ned. Russland har fornyet utstyrsparken, utplassert flere soldater og dessuten vist sin vilje til å bruke militærmakt på bakken, for eksempel i Ukraina.

De siste ukene har også vært preget av et voldsomt russisk bombardement i Aleppo i Syria, og russiske krigsskip er nå på vei til Middelhavet. Stoltenberg frykter at disse skal bli brukt til å støtte opp om bombardementet.

– Russland har rett til å operere i internasjonalt farvann, sier Stoltenberg, som påpeker at Russland også før har sendt skip til Middelhavet.

– Det som er annerledes denne gangen, er at krigsskipene kan bli brukt til å styrke Russlands evne til å delta i kampoperasjoner i Syria og gjennomføre enda flere luftangrep mot Aleppo, sier han.

Bakgrunn: Russisk hangarskip på vei langs norskekysten

Advarer mot å overreagere

Stoltenberg understreker at NATO fortsatt ønsker dialog med russerne. Han har en rekke ganger påpekt at målet ikke er noen ny kald krig eller et nytt våpenkappløp i øst. NATO må reagere, «men ikke overreagere».

– Sterkt forsvar kombinert med åpenhet for dialog har vært NATOs viktigste budskap, sier Stoltenberg.

NATO har ifølge diplomater sendt ut en åpen invitasjon til et nytt møte i NATO-Russland-rådet, men så langt har russerne ikke takket ja til denne. Forrige møte var i sommer.

Les også:

Marinen svarer på russisk opptrapping i nord

Norsk spionskip ble beskutt av russisk fregatt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden