Etterforskere: MH17 ble skutt ned med russisk rakett

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Malaysia Airlines' flyging MH17 ble skutt ned av en russisk rakett over Øst-Ukraina i juli 2014, konkluderer en gruppe internasjonale etterforskere med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyet ble skutt ned av en russisk rakett. Raketten ble fraktet inn i Ukraina fra Russland, og restene ble fraktet tilbake til Russland etter nedskytingen, ifølge granskerne.

– Vi har konkludert med at MH17 ble skutt ned av en BUK-rakett av typen 9M83, som ble fraktet til området fra Russland. Missilutskytings-systemet ble deretter fraktet tilbake til Russland, sier det nederlandske politiets etterforskningsleder Wilbert Pualissen.

Nederland har ledet etterforskningen, med bistand fra Belgia, Ukraina, Malaysia og Ukraina. Konklusjonen ble presentert onsdag ettermiddag.

– Kan brukes som bevis

Granskingsledelsen opplyste under fremleggelsen av rapporten at rundt 100 personer nå etterforskes for mulige koblinger til nedskytingen. Granskerne bekrefter videre at missilet som traff flyet, ble skutt opp fra et jorde som på den tiden var kontrollert av russiskvennlige separatister i Øst-Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Granskingen er blant annet basert på opplysninger snappet opp fra kommunikasjon. Opprørere hadde bedt om å få utplassert en mobil bakke-til-luft-rakett, og de meldte deretter om at den var ankommet, står det i rapporten.

Det nederlandske politiets talsmann Thomas Aling sier den internasjonale granskingen skiller seg fra fjorårets undersøkelser fra den nederlandske flyhavarikommisjonen, ved at man nå har et solid grunnlag som kan brukes som bevis i en rettssak. Det er imidlertid ikke slått fast når og hvor en slik rettssak kan finne sted, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dramatisk video viser minuttene etter MH17-flystyrten

Russisk radarinformasjon

Russiske myndigheter oppfordret etter fjorårets rapport fra flyhavarikommisjonen til å inkludere opplysninger fra Russland, der det hevdes at Ukraina sto bak flystyrten. Nederlandske myndigheter oppfordret på sin side Russland til å samarbeide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag, før den nye rapporten ble lagt fram, uttalte Kreml-talsmann Dmitrij Peskov at det ikke er noe å diskutere.

– Hvis det var en rakett, er eneste mulighet at den ble avfyrt fra et annet område, sa han, og viste til radarinformasjon som russiske myndigheter angivelig sitter på.

– Det er ikke noe å diskutere, sa han.

Radaropplysningene skal overleveres til granskerne, uttalte den russiske hæren mandag. Det er uklart om dette har blitt gjort.

En av lederne for de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina, Aleksandr Zakhartsjenko, uttalte i oktober i fjor at han ikke fester lit til havarikommisjonens rapport. Etterforskningen var «overhodet ikke skikkelig gjennomført», sa han til BBC.

Ifølge eksperter har både den russiske og den ukrainske hæren tilgang til denne typen raketter. Russland ba i fjor høst FN om å starte helt ny gransking.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: MH-17-pårørende saksøker russer

298 døde

Flyet var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur da det styrtet 17. juli 2014 nær opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina. Alle 298 om bord mistet livet.

Flyet delte seg i luften etter at stridshodet eksploderte mot cockpiten. De som ikke døde momentant, ble etter alt å dømme bevisstløse, enten momentant eller i løpet av de 90 sekundene det tok fra raketten traff, til flyet krasjet i bakken, heter det i fjorårets rapport.

MH17:

* Malaysia Airlines' flyging MH17 på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur styrtet 17. juli 2014 i nærheten av opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina.

* Alle 298 om bord mistet livet. 193 var fra Nederland, 43 fra Malaysia og 28 fra Australia.

* Pro-russiske separatister er blitt anklaget for å ha skutt flyet ned.

* Den nederlandske flyhavarikommisjonen konkluderte for ett år siden med MH17 ble skutt ned med en russiskbygd BUK-rakett. De utelukket andre årsaker til styrten.

* Russland har avvist anklager om at de utstyrte opprørerne med bakke-til-luft-raketter som gjorde nedskytningen mulig.

* Onsdag 28. september 2016 presenterte et internasjonalt etterforskningsteam fra Nederland, Malaysia, Ukraina, Belgia og Australia sin konklusjon, som er identisk med flyhavarikommisjonens.